Οι διωκτικές αρχές της Πολωνίας, μιας χώρας που φέρει βαθιά πλήγματα στην ιστορία της από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, ηγούνταν διεθνούς έρευνας για την αποκάλυψη δικτύου που φέρεται πως συντονίζονταν από τη Μόσχα για την εκτέλεση επιχειρήσεων σαμποτάζ στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Αποστολή μελών του δικτύου αυτού, μέλη του οποίου ισχυρίζονται πως λειτουργούσαν με πλήρη άγνοια, ήταν να αποστέλλει πακέτα από την Πολωνία και τη Λιθουανία στην Ευρώπη αλλά και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού μέσω DHL, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Τα πακέτα αυτά υποτίθεται πως περιλάμβαναν προϊόντα προσωπικής χρήσης, όπως δονητές ή καλλυντικά. Στην πραγματικότητα μετέφεραν εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Πέρσι τον Ιούλιο, μέσα σε τρία 24ώρα, συνέβησαν τρεις εκρήξεις με δέματα που είχαν αποσταλεί από τη Λιθουανία. Ένα εκπυρσοκρότησε στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας, άλλο στη Λειψία της Γερμανίας και το τρίτο δίπλα στη Βαρσοβία της Πολωνίας. Ένα τέταρτο πακέτο είχε αποσταλεί από το Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Περιείχε καλλυντικά και ερωτικά παιχνίδια. Δεν εκπυρσοκρότησε, όμως, αντίθετα με τα άλλα τρία, δίνοντας τη δυνατότητα στις αρχές να αναλύσουν ενδελεχώς το περιεχόμενο. Βρέθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί με χρονόμετρο από φθηνές κινέζικες ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με μικρά σωληνάκια που περιείχαν εύφλεκτο τζελ από συστατικά όπως το νιτρομεθάνιο.
Οι διωκτικές αρχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ θεωρούν πως η Ρωσία κλιμακώνει τις επιχειρήσεις σαμποτάζ, παραπληροφόρησης και δολιοφθορών που ξεκίνησαν προ τριετίας, δηλαδή στο ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που καταδίκασε κατάφορα η Δύση ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Απώτερος στόχος τέτοιας φύσεως επιχειρήσεων είναι να προκληθεί χάος και ανασφάλεια στις κοινωνίες, οδηγώντας εν τέλει σε πολιτική αστάθεια. Η αποστολή πακέτων που περιέχουν εκρηκτικούς μηχανισμούς μπορεί να οδηγήσει στην πτώση αεροπλάνων και τη μαζική απώλεια ανθρώπινων ζωών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Δύσης.
Ο Αλεξάντερ Μπεζρουκάνγι, ο οποίος συνελήφθη σε ξενώνα στα σύνορα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πέρσι τον Νοέμβριο, θεωρείται πως ανήκει στο δίκτυο που αναλάμβανε την αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς. Όσοι έχουν συλληφθεί από το δίκτυο αυτό ισχυρίζονται πως δεν γνώριζαν για την επικινδυνότητα του περιεχομένου. Κάποια από τα άτομα αυτά είχαν ποινικό μητρώο στη Ρωσία, όπως ο Μπεζρουκάνγι που ήταν φυγάς αλλά κατάφερε να πάρει ευρωπαϊκή υπηκοότητα αφού παντρεύτηκε ισπανίδα. Το 2024, τα μέλη του δικτύου είχαν εγκατασταθεί στην Πολωνία και αναζητούσαν εργασία μέσω του Telegram. Εργοδότης τους κατέληξε να είναι ο ανώνυμος λογαριασμός VWarrior, ο οποίος θεωρούν οι πολωνικές αρχές πως συνδέονταν με τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της ρωσικής ομοσπονδίας. Από τον λογαριασμό αυτό προσφέρονταν εργασία σε κούριερ με αντίτιμο εκατοντάδες δολάρια ανά αποστολή, ξεπερνώντας τα 700 δολάρια.
Στενός συνεργάτης του Μπεζρουκάνγι που παρείχε τα μεταφορικά μέσα για τη μεταφορά των δεμάτων δήλωσε στην Guardian πως το περιεχόμενο φαίνονταν ευτελούς περιεχομένου. «Τα πακέτα ήταν τόσο αδιάφορα, όπως ερωτικά παιχνίδια, δονητές, λιπαντικά και καλλυντικά από την Κίνα», είπε στη βρετανική εφημερίδα, διατηρώντας την ανωνυμία του διότι κρύβεται σε τρίτη χώρα, δηλαδή εκτός Ευρώπης και Ρωσίας. Ο ίδιος αποκαλύπτει πως ελάμβαναν συνήθως εντολές για την παραλαβή δεμάτων στην Πολωνία και τη Λιθουανία για την αποστολή τους μέσω DHL. Όλες οι πληρωμές, στο μεταξύ, γίνονταν με κρυπτονομίσματα. «Πιθανότατα το περιεχόμενο των δεμάτων αυτών να ήταν ύποπτο αλλά θέλαμε απλά να κερδίσουμε εύκολα χρήματα με εργασία που δεν θα περιλάμβανε ναρκωτικά ή όπλα», εκμυστηρεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα.
Οι ενέργειες του δικτύου συντονίζονταν από τον λογαριασμό VWarrior στο Telegram, ο οποίος πια είναι ανενεργός. Παραμένει αβέβαιο εάν ο Μπεζρουκάνγι και οι συνεργάτες του είχαν παίξει κάποιο ρόλο στην αποστολή των επίμαχων τριών πακέτων. Όμως όλοι είχαν λειτουργήσει εντός του συγκεκριμένου δικτύου και μετάφεραν πακέτα με ανάλογο περιεχόμενο. Πάνω από τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί στην Ευρώπη. Στην περίπτωση του Μπεζρουκάνγι, λίγο μετά τη σύλληψη του στη Βοσνία, οι ρωσικές αρχές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παράλληλη έκδοση του, με βάση ποινική υπόθεση που εκκρεμεί εις βάρος του από το 2019. Η Μόσχα συνηθίζει να ζητά την έκδοση κρατουμένων με αναφορά κατηγορίες του παρελθόντος.
Στις ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε θορυβηθεί από την αποστολή πακέτων με αθλητικά προϊόντα της Nike από τη Βαρσοβία στην Οτάβα, πρωτεύουσα του Καναδά, και την Ουάσιγκτον, το περσινό καλοκαίρι. Μολονότι τα δέματα αυτά δεν περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι πολωνικές αρχές, που ήταν σε εγρήγορση από την εκπυρσοκρότηση των προηγούμενων πακέτων, υπέδειξαν στην Ουάσιγκτον πως ήταν αξιοπερίεργη η αποστολή αμερικανικών προϊόντων από τη Βαρσοβία πίσω στις ΗΠΑ. Εικάζεται πως η τέταρτη αποστολή ήταν δοκιμαστική για μελλοντικές επιχειρήσεις Ρωσίας στη Βόρεια Αμερική. Πληροφορίες της Guardian αποκαλύπτουν, μάλιστα, πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε πέρσι το καλοκαίρι από τους αρμόδιους αξιωματούχους της Ρωσίας να μεταφέρουν στον πρόεδρο τους, Βλαντιμίρ Πούτιν, να ματαιώσει οποιαδήποτε επιχείρηση.