Ο Φρίντριχ Μερτς θα επιχειρήσει ξανά να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική στήριξη για να αναλάβει την καγκελαρία της Γερμανίας, μετά την απροσδόκητη αποτυχία του στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στη Bundestag. Ο ηγέτης του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU, ο οποίος ηγείται της συμφωνημένης κυβερνητικής συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, προκαλώντας σοκ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Συγκεκριμένα, κατά την πρωινή μυστική ψηφοφορία, ο Μερτς έλαβε μόλις 310 ψήφους, ενώ χρειαζόταν τουλάχιστον 316 για να εκλεγεί καγκελάριος. Η αποτυχία αυτή αποτελεί ιστορικό προηγούμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ένας υποψήφιος καγκελάριος δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη στον πρώτο γύρο, βυθίζοντας τη Γερμανία –την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης– σε αχαρτογράφητα νερά.
Το γεγονός ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική καθιστά άγνωστο ποιοι βουλευτές της υποτιθέμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας των 328 εδρών δεν στήριξαν τον Μερτς. Οι θεωρίες συνωμοσίας ήδη οργιάζουν, με δημοσιογράφους και πολιτικούς να αναρωτιούνται για τα κίνητρα και τις πιθανές συμμαχίες που κρύβονται πίσω από την έκβαση της ψηφοφορίας.
Ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, επερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγετική μορφή του SPD, δήλωσε από το Βερολίνο πως «είναι σημαντικό η Γερμανία να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες συμφώνησαν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ψηφοφορίας στις 15:15 τοπική ώρα. Ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία πως αυτή τη φορά ο Μερτς θα πετύχει την εκλογή του.
Η κρίσιμη αυτή εξέλιξη φανερώνει ρήγματα και εσωτερικές αντιπαραθέσεις εντός του σχηματισμού εξουσίας, ενώ προκαλεί αβεβαιότητα σε μια περίοδο όπου η Γερμανία καλείται να αντιμετωπίσει κρίσιμες προκλήσεις – από την ενεργειακή πολιτική και την οικονομική ανάκαμψη, μέχρι τη στάση της απέναντι στις γεωπολιτικές εντάσεις.
Η σημερινή δεύτερη ψηφοφορία θεωρείται καθοριστική για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Αν ο Μερτς αποτύχει ξανά, ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για νέα διαπραγμάτευση σχηματισμού κυβέρνησης ή ακόμη και νέες εκλογές – ένα ενδεχόμενο που πολλοί θεωρούν απευκταίο.