Τέλος μπήκε στο πολιτικό θρίλερ που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Γερμανία, με τον Φρίντριχ Μερτς να εξασφαλίζει τελικά τις απαραίτητες ψήφους και να εκλέγεται καγκελάριος στη δεύτερη απογευματινή ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ.
Ο Μερτς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έλαβε 325 ψήφους από τις 316 που χρειαζόταν και είναι πλέον ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας. Συνολικά, είχε απώλειες τριών βουλευτών από τον Συνασπισμό.
Νωρίτερα, ο ηγέτης του συντηρητικού μπλοκ CDU/CSU, ο οποίος ηγείται της συμφωνημένης κυβερνητικής συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, προκαλώντας σοκ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Συγκεκριμένα, κατά την πρωινή μυστική ψηφοφορία, ο Μερτς έλαβε μόλις 310 ψήφους, ενώ χρειαζόταν τουλάχιστον 316 για να εκλεγεί καγκελάριος. Πρόκειται περί ιστορικής αποτυχίας, καθώς είναι η πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που ένας υποψήφιος καγκελάριος δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη στον πρώτο γύρο, βυθίζοντας τη Γερμανία –την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης– σε αχαρτογράφητα νερά.
Το γεγονός ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική καθιστά άγνωστο ποιοι βουλευτές της υποτιθέμενης κυβερνητικής πλειοψηφίας των 328 εδρών δεν στήριξαν τον Μερτς κατά την πρώτη ψηφοφορία. Οι θεωρίες συνωμοσίας ήδη οργιάζουν, με δημοσιογράφους και πολιτικούς να αναρωτιούνται για τα κίνητρα και τις πιθανές συμμαχίες που κρύβονται πίσω από την έκβαση της ψηφοφορίας.
Μικρή ανάκαμψη στις αγορές μετά την εκλογή Μερτς, τι έπεται
Ο γερμανικός δείκτης DAX περιόρισε τις απώλειές του μετά το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας και αυτή την ώρα βρίσκεται στο -0,77%. Ενδέχεται να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα ώστε οι επενδυτές να επεξεργαστούν πλήρως το τι συνέβη σήμερα και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες στην ικανότητα της νέας κυβέρνησης να αυξήσει τις δαπάνες και να αναζωογονήσει την οικονομία.
Ο Μερτς ήταν ευρέως αναμενόμενο να αναλάβει την ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της Γερμανίας τον Φεβρουάριο. Το κόμμα του, η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), μαζί με την σύμμαχό της, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), εξασφάλισαν το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων εκείνη την περίοδο. Αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές. Τα κόμματα υπέγραψαν επισήμως τη συμφωνία συνασπισμού τη Δευτέρα, έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές.
Η συμφωνία συνασπισμού περιλαμβάνει σχέδια πολιτικής που αφορούν τη μετανάστευση, αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και μέτρα κοινωνικής πρόνοιας όπως ο κατώτατος μισθός.
Η οικονομολόγος της Deutsche Bank Research, Μάριον Μίλμπεργκερ, υιοθετεί μια πραγματιστική προσέγγιση μετά την τελική εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας από τον Μερτς: «Αν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει άμεσα το 100ήμερο πρόγραμμά της με τα επειγόντως αναγκαία μέτρα στήριξης για τη γερμανική οικονομία, το γεγονός ότι χρειάστηκαν δύο ψηφοφορίες για την εκλογή καγκελάριου θα περάσει γρήγορα σε δεύτερη μοίρα.»