Μετά από μια ακόμη ιστορική ημέρα για την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία που ζει ταραγμένους καιρούς, ο Φρίντριχ Μερτς θα γίνει τελικά με τη δεύτερη ψηφοφορία ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας και η προγραμματισμένη κυβερνητική συμμαχία των CDU/CSU και SPD μπορεί επιτέλους να ξεκινήσει.
Ο Μερτς μπορεί να έλαβε, με τη δεύτερη, 325 ψήφους — εννέα ψήφους περισσότερες από όσες απαιτούνταν, αλλά και τρεις ψήφους λιγότερες από το σύνολο των εδρών των CDU/CSU και SPD. Ο δεύτερος γύρος της ψηφοφορίας σήμερα έγινε δυνατός χάρη στο γεγονός ότι οι CDU/CSU και SPD κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, επιτρέποντας συμφωνία για τη δεύτερη ψηφοφορία και αλλαγή στη διαδικασία.
Μόλις δύο μήνες πριν, αναφέρει σχόλιο της ING, η νέα γερμανική κυβέρνηση είχε ξεκινήσει δυναμικά και εντυπωσιακά με μια στροφή στην δημοσιονομική πολιτική, την ανακοίνωση του πακέτου υποδομών των 500 δισ. ευρώ και αλλαγές στον δημοσιονομικό φρένο του χρέους για να επιτραπεί ατελείωτη χρηματοδότηση για την άμυνα. Δυστυχώς, ό,τι ακολούθησε ήταν μια σειρά από παραλείψεις και μερικές φορές αδέξιες πολιτικές κινήσεις.
Ωστόσο, η έλλειψη μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τα ασαφή σχέδια χρηματοδότησης στη συμφωνία συνασπισμού είχαν σε κάποιο βαθμό αντισταθμιστεί από την παρουσία νέων προσώπων στην προγραμματισμένη κυβέρνηση, διατηρώντας τις ελπίδες ζωντανές ότι μπορεί να ξεπεράσει τις φιλοδοξίες της συμφωνίας συνασπισμού.
Η σημερινή ημέρα φέρνει μια ατυχή κορύφωση των τελευταίων εξελίξεων· η νέα γερμανική κυβέρνηση ξεκινά με κακή τύχη. Μας θυμίζει έναν αθλητή που παραπατά αμέσως στην εκκίνηση ενός Ολυμπιακού τελικού. Καθώς οι ψήφοι είναι μυστικές, δεν θα μάθουμε τους επίσημους λόγους για την αποτυχία του πρώτου γύρου το πρωί — αλλά για εμάς, φαίνεται ότι κάποιοι βουλευτές από τη CDU/CSU ήθελαν να εκφράσουν την σαφή δυσαρέσκειά τους με την στροφή του Μερτς στη δημοσιονομική πολιτική μετά τις εκλογές.
Κοιτάζοντας μπροστά, τα σημερινά γεγονότα είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση ότι θα είναι δύσκολο για την επερχόμενη κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υψηλές προσδοκίες για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Φαίνεται ότι δεν έχουν όλοι στα κόμματα της συμμαχίας κατανοήσει πλήρως την αίσθηση της επείγουσας ανάγκης για μια λειτουργική κυβέρνηση, προσθέτει η ING.
Ο Φρίντριχ Μερτς και η κυβέρνησή του τώρα αντιμετωπίζουν την τεράστια πρόκληση να αποκαταστήσουν τη οικονομική δύναμη, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διατηρήσουν την ενότητα στις δικές τους τάξεις.
Στις «Συμπληγάδες» του Τραμπ και της ακροδεξιάς
Ο νέος ηγέτης της γερμανικής κυβέρνησης ξεκινά την καγκελαρία του ήδη ως μια εξασθενημένη προσωπικότητα. Ακόμη και κατά την περίοδο μεταξύ της νίκης του στις εκλογές του Φεβρουαρίου και της ανάληψης της ηγεσίας, τα ποσοστά αποδοχής του έχουν μειωθεί περαιτέρω. Η κυβέρνηση συνασπισμού που ηγείται ο Μερτς διαθέτει μια από τις πιο ισχνές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με μόλις 52% των εδρών, σχολιάζει το Politico.
Σε αυτήν την συγκυρία, ο παραδοσιακά σημαντικότερος και ισχυρότερος σύμμαχος της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες – οι Ηνωμένες Πολιτείες – έχει αρχίσει να υπονομεύει τον Μερτς σε κάθε βήμα. Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει την πρόθεση να τον αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο ενισχύοντας πολιτικούς του αντιπάλους, κυρίως το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Οι κεντρώες κυβερνήσεις που σχηματίζονταν τα τελευταία χρόνια μετά από συμφωνίες του SPD και των Χριστιανοδημοκρατών ονομάζονταν παραδοσιακά «μεγάλοι συνασπισμοί» λόγω των σαρωτικών τους πλειοψηφιών. Όμως τίποτα το επιβλητικό δεν υφίσταται στον τρέχοντα «μεγάλο συνασπισμό»: είναι η πιο αδύναμη τέτοια συνεργασία στην ιστορία και αφήνει τον Μερτς εκτεθειμένο σε κατηγορίες ότι ηγείται των υπολειμμάτων μιας τάξης που εξαφανίζεται.