Επέστρεψε ο εφιάλτης στις ΗΠΑ για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους. Με δηλώσεις του σήμερα Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, επανέλαβε την αγωνία του, ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε «προειδοποιητική τροχιά» οδεύοντας προς την υπέρβαση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Ο Μπέσεντ απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν προς αποφυγή ενός σχετικού πλήγματος, αλλά φρόντισε να ξεκαθαρίσει με αποφασιστικότητα ότι «η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ».
Ο Μπέσεντ ρωτήθηκε από την Επιτροπή Πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με τη συγκεκριμένη οικονομική απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και απάντησε πως «θα ενημερώσουμε το Κογκρέσο όταν πιστεύουμε ότι πλησιάζουμε στη λεγόμενη “ημερομηνία Χ”, όταν, δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει εγκαίρως όλους τους λογαριασμούς της κυβέρνησης».
Τόνισε πάντως, πως το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να υπολογίζει τα φορολογικά έσοδα από την τελευταία περίοδο υποβολής δηλώσεων, ενώ επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ, και ότι το υπουργείο δεν θα χρησιμοποιήσει «τεχνάσματα» για να παρακάμψει το όριο του χρέους.
Το ανώτατο όριο του χρέους επανήλθε στις αρχές Ιανουαρίου και, σύμφωνα με το Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών χρησιμοποιεί ειδικούς λογιστικούς ελιγμούς για να αποφύγει την παραβίασή του, διατηρώντας παράλληλα τις πληρωμές των ομοσπονδιακών υποχρεώσεων.
Οι αναλυτές της Wall Street έχουν εκτιμήσει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει περιθώριο μέχρι την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου προτού χρειαστεί το Κογκρέσο να αυξήσει ή να… αδιαφορήσει πλέον για το όριο του χρέους.
«Οι ΗΠΑ δεν είναι σε ύφεση», διαβεβαίωσε ο Μπέσεντ. Οι δασμοί και η ένταση με τον Πόκαν
Όσον αφορά για τις δυνητικές συνέπειες που θα επιφέρουν στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας οι νέοι τελωνειακοί δασμοί, ο Μπέσεντ επιχείρησε να καθησυχάσει την Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων: «Τίποτα δεν δείχνει ότι η χώρα έχει μπει σε ύφεση. Πιστεύω στα δεδομένα και δεν υπάρχει τίποτα σε αυτά που να δείχνει ότι είμαστε σε ύφεση».
Ο υπουργός αναφέρθηκε στα πιο πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση λέγοντας πως «αιφνιδίασαν, με την καλή έννοια, καθώς η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 4,2% και τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν περισσότερες θέσεις εργασίας απ’ όσες προβλεπόταν αρχικά».
Ο Μπέσεντ εξήγησε επιπλέον ότι η οικονομική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης βασίζεται σε τρεις πυλώνες: το εμπόριο, τη μείωση των φόρων και την απορρύθμιση. «Οι δύο τελευταίοι θα εξισορροπήσουν τις συνέπειες των δασμών», είπε.
«Ποιος πληρώνει τους δασμούς;» ρώτησε κατ’ επανάληψη ο Δημοκρατικός βουλευτής Μαρκ Πόκαν, με τον Μπέσεντ να απαντά: «Αυτό είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα»… για να ξανά σχολιάσει εκνευρισμένος ο Πόκαν: «Οι καταναλωτές πληρώνουν τους δασμούς του Τραμπ»…
Πάντως ο Μπέσεντ έκανε λόγο για πιθανές συμφωνίες με χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν δασμοί: «Ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε εμπορικές συμφωνίες με κάποιους από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους μας. Προσήλθαν με πολύ καλές προτάσεις».
Σχετικά με την Κίνα, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.