Η ζημιά στην οικονομία της Ισπανίας από το μπλακάουτ εκτιμάται στα €400 εκατ. ή λιγότερο από 0,1% του ΑΕΠ του τριμήνου, σύμφωνα με την CaixaBank. Η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 34% την ημέρα του μπλακάουτ.
Η Ισπανία εντείνει τη συνεργασία της με τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας προτεραιότητα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, όπως δήλωσε η υπουργός Περιβαλλοντικής Μετάβασης Σάρα Άαγκενσεν, μία εβδομάδα μετά από γενικευμένο μπλακάουτ που έπληξε την Ιβηρική χερσόνησο και τμήματα της νότιας Γαλλίας.
«Όσο περισσότερες διασυνδέσεις έχουμε, τόσο πιο ανθεκτικό θα είναι το σύστημα», είπε η Άαγκενσεν, προσθέτοντας ότι το ποσοστό διασύνδεσης Ισπανίας–Ευρώπης παραμένει κάτω από το 3%, πολύ κάτω από τον στόχο του 15% που έχει θέσει η ΕΕ έως το 2030.
Η εκτεταμένη διακοπή της 28ης Απριλίου άφησε εκατομμύρια χωρίς ηλεκτροδότηση, επικοινωνίες και μέσα μεταφοράς, ενώ η αιτία του συμβάντος δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Οι αρχές εξετάζουν μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, ωστόσο η υπουργός σημείωσε ότι «ούτε οι καλύτεροι ειδικοί γνωρίζουν ακόμη τα αίτια» και ότι θα ήταν ανεύθυνο να εξαχθούν συμπεράσματα χωρίς πλήρη τεχνική διερεύνηση.
Η Ισπανία έχει επενδύσει μαζικά στις ΑΠΕ —ειδικά στην ηλιακή ενέργεια— τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως η αναλογία επενδύσεων στο δίκτυο προς επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του BloombergNEF: μόλις 30 σεντς για κάθε δολάριο που επενδύθηκε στις ΑΠΕ, έναντι 70 σεντς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η Red Electrica, ο διαχειριστής του συστήματος, υπερασπίστηκε τη λειτουργία του δικτύου και υποστήριξε ότι διαθέτει «το καλύτερο ηλεκτρικό δίκτυο στην Ευρώπη». Ωστόσο, η πρόεδρος της εταιρείας, Μπεατρίς Κορεδόρ, δέχεται κριτική λόγω του πολιτικού της υπόβαθρου και της απουσίας τεχνικής εξειδίκευσης.