Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας δήλωσε ότι οι πολίτες της Γροιλανδίας θα έπρεπε να μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές, ελεύθεροι από κάθε εξωτερική πίεση, στον απόηχο των επαναλαμβανόμενων δηλώσεων της διοίκησης Τραμπ για την αρκτική περιοχή υπέρ της προσάρτησής της στις ΗΠΑ.
Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για τη Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Κάγια Κάλας δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ ή τις ΗΠΑ, ωστόσο υπογράμμισε ότι «τα σύνορα είναι απαραβίαστα και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να γίνεται σεβαστή».
«Το μέλλον και το πεπρωμένο της Γροιλανδίας μπορούν μονάχα να αποφασίζονται από τους πολίτες της Γροιλανδίας. Θα έπρεπε να μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές, ελεύθεροι από οποιαδήποτε εξωτερική πίεση ή παρέμβαση», τόνισε η Κάλας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πολλοί ευρωβουλευτές καταδίκασαν απερίφραστα τον Τραμπ, διότι επανειλημμένως λέει πως θέλει η Γροιλανδία, μια ημι-αυτόνομη περιοχή του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δανίας, να γίνει τμήμα των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο NBC News, άφησε ξανά να πλανάται η απειλή της χρήσης στρατιωτικής βίας αν κρίνει ότι απαιτείται για την προσάρτηση της Γροιλανδίας, επιχειρηματολογώντας πως η χώρα του έχει «μεγάλη ανάγκη» το αρκτικό νησί από τη σκοπιά των συμφερόντων εθνικής ασφαλείας.
Ερωτηθείς αν αποκλείει ή όχι τη χρήση στρατιωτικής βίας, στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News που μεταδόθηκε ολόκληρη χθες Κυριακή απάντησε: «Δεν το αποκλείω. Δεν λέω πως θα το κάνω, αλλά δεν αποκλείω τίποτα».
«Η Γροιλανδία έχει πολύ μικρό πληθυσμό, που θα φροντίσουμε, θα αγαπήσουμε κι όλ’ αυτά. Αλλά τη χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια», επέμεινε.
Εδώ και μήνες, ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράζει δημόσια την επιθυμία του η Γροιλανδία να γίνει «τμήμα» των ΗΠΑ, παρότι η νήσος είναι αυτόνομη περιοχή του βασιλείου της Δανίας, και δεν έχει αποκλείσει ποτέ τη χρήση στρατιωτικής βίας για τον σκοπό αυτό.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο κ. Τραμπ είχε επίσης προκαλέσει εκνευρισμό στην Ευρώπη ρίχνοντας την ιδέα η Ουάσιγκτον να «αγοράσει» το μεγαλύτερο νησί του πλανήτη.
Από γεωγραφική σκοπιά, η Γροιλανδία είναι μέρος της ηπείρου της Βόρειας Αμερικής που εκτείνεται στην Αρκτική. Η πελώρια νήσος χαρακτηρίζεται σημαντική για το παγκόσμιο κλίμα και για τον στρατιωτικό έλεγχο της Αρκτικής.
Θεωρείται επίσης πως έχει πλούσιο υπέδαφος, ιδίως σε σπάνιες γαίες και υδρογονάνθρακες, ενώ από την περιοχή όπου βρίσκονται διέρχονται θαλάσσιες οδοί που προοδευτικά αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία.
Οι κυβερνήσεις τόσο της Γροιλανδίας όσο και της Δανίας δεν σταματούν να απορρίπτουν ξερά τις φιλοδοξίες του 45ου και 47ου προέδρου των ΗΠΑ.