Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες, καθώς η κρίση μεταξύ τους εξελίσσεται στην πιο επικίνδυνη αντιπαράθεση εδώ και δύο δεκαετίες.
«Γνωρίζω και τις δύο πλευρές πολύ καλά και θέλω να τα βρουν. Θέλω να σταματήσουν. Ελπίζω πως θα σταματήσουν τώρα», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τις εχθροπραξίες μεταξύ των δύο χωρών. «Εάν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω, εδώ είμαι», συμπλήρωσε, δηλώνοντας πρόθυμος να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης.
Τουλάχιστον 43 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των εχθροπραξιών: 31 από την πακιστανική πλευρά και 12 από την ινδική. Έναυσμα για αυτήν τη νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη αποτέλεσε το μακελειό που προκάλεσαν ένοπλοι την 22α Απριλίου σε τουριστική τοποθεσία της Παχαλγκάμ, στο ινδικό Κασμίρ, με απολογισμό 26 νεκρούς. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την πολύνεκρη επίθεση. Ωστόσο, στην περιοχή δρουν αυτονομιστές αντάρτες που απαιτούν ανεξαρτησία ή ένωση με το Πακιστάν, το οποίο ελέγχει μικρότερο τμήμα του Κασμίρ και, όπως και η Ινδία, διεκδικεί την κυριαρχία σε όλη την περιοχή. Το Νέο Δελχί κατηγορεί πάγια το Ισλαμαμπάντ πως υποστηρίζει τους μαχητές, κάτι που αρνούνται οι πακιστανικές αρχές.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο επικοινώνησε το βράδυ της Τρίτης με τους ομολόγους του σε Ινδία και Πακιστάν, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση και διάλογο με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ανησυχία από το ελληνικό ΥΠΕΞ για Ινδία και Πακιστάν
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί και στο ελληνικό ΥΠΕΞ για τα όσα συμβαίνουν μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Η Ελλάδα εκφράζει βαθιά ανησυχία για την επιδεινούμενη κατάσταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, μετά από την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, Τζαμού και Κασμίρ, ανέφερε χαρακτηριστικά, σήμερα Τετάρτη, σε ανάρτησή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Το ΥΠΕΞ επισημαίνει, επιπλέον, ότι «πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων», ενώ κατέληγε σημειώνοντας ότι «ο διάλογος και η διπλωματία πρέπει να επικρατήσουν».