Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ, για μια σπάνια κινητοποίηση υπέρ της ειρήνης, την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα μπαίνει στον 20ό μήνα και η ανθρωπιστική κατάσταση στον θύλακα θεωρείται κρίσιμη από τον ΟΗΕ και δεκάδες Ισραηλινοί παραμένουν ακόμη όμηροι της Χαμάς.
Το Ισραήλ, το οποίο ξανάρχισε τις επιχειρήσεις του στη Γάζα στις 18 Μαρτίου, έπειτα από δίμηνη εκεχειρία, ανακοίνωσε την Δευτέρα ένα σχέδιο «κατάκτησης» του παλαιστινιακού εδάφους που περιλαμβάνει τη μαζική μετακίνηση του πληθυσμού. Το σχέδιο αυτό επικρίθηκε δριμύτατα σε όλον τον κόσμο. «Η Γάζα θα καταστραφεί πλήρως», είπε την Τρίτη ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές και των δύο πλευρών, οι οποίοι τρέφονται από την εκδίκηση, τον φόβο και το μίσος, να αποφασίσουν το μέλλον μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαζόν Ινόν, ένας 50χρονος Ισραηλινός επιχειρηματίας και ακτιβιστής για την ειρήνη, που συνδιοργάνωσε αυτή τη «Λαϊκή Σύνοδο για την Ειρήνη». «Ακόμη και αν ελέγχουν το παρόν μας, πρέπει να επιλέξουμε μια εναλλακτική και να σφυρηλατήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον», επέμεινε.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από έναν συνασπισμό περίπου 60 τοπικών οργανώσεων που επιδιώκουν μια πολιτική λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Με την ευκαιρία αυτή, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Όλμερτ και ο πρώην επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας Νάσερ αλ Κίντουα παρουσίασαν το ειρηνευτικό σχέδιο που είχαν προτείνει και πέρυσι. Ο Κίντουα, ανιψιός του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
«Μόνο μία λύση των δύο κρατών μπορεί να επιτρέψει μια ριζική αλλαγή για τη χώρα μας και όλη την περιοχή», είπε ο Όλμερτ, ο κεντρώος προκάτοχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Πρέπει να βάλουμε τέλος στον πόλεμο και να αποσυρθούμε από τη Γάζα. Η Γάζα είναι παλαιστινιακή (…) και πρέπει να αποτελεί μέρος ενός παλαιστινιακού κράτους», τόνισε, ζητώντας να συγκροτηθεί μια «δύναμη εσωτερικής ασφάλειας» που θα υπάγεται στην Παλαιστινιακή Αρχή και θα έχει στόχο την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, «χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς».
Ο Κίντουα είπε ότι η ειρηνευτική πρόταση βασίζεται στη λύση των δύο κρατών και περιλαμβάνει μια ανταλλαγή εδαφών (σε ποσοστό 4,4%) μεταξύ του Ισραήλ και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το Ισραήλ θα προσαρτήσει τους κυριότερους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη και ιδίως ορισμένες ζώνες γύρω από την Ιερουσαλήμ. Σε αντάλλαγμα, θα παραχωρηθεί ίση έκταση του ισραηλινού εδάφους στο μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος. Το σχέδιο Όλμερτ-Κίντουα προβλέπει επίσης την από κοινού κυριαρχία στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, υπό την προστασία τόσο του Ισραήλ όσο και του παλαιστινιακού κράτους.
ΟΗΕ για Γάζα: Γινόμαστε μάρτυρες “μιας άλλης Νάκμπα”
Ο κόσμος μπορεί να είναι μάρτυρας «μιας άλλης Νάκμπα» στα παλαιστινιακά εδάφη, προειδοποίησε σήμερα ειδική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενη στον μεγάλο εκτοπισμό των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του πολέμου που συνόδευσε την ίδρυση του Ισραήλ το 1948. «Το Ισραήλ συνεχίζει να προκαλεί αδιανόητα δεινά στους ανθρώπους που ζουν υπό την κατοχή του, επεκτείνοντας παράλληλα την ταχεία κατάσχεση εδαφών στο πλαίσιο των ευρύτερων αποικιακών του φιλοδοξιών», προειδοποίησε η ad hoc επιτροπή του ΟΗΕ, αρμόδια για τη διερεύνηση των ισραηλινών μεθόδων που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
«Αυτό που βλέπουμε θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια άλλη Νάκμπα. Ο στόχος μιας ακόμη μεγαλύτερης αποικιακής επέκτασης είναι ξεκάθαρα η προτεραιότητα της κυβέρνησης του Ισραήλ», έκρινε σε έκθεσή της η επιτροπή αυτή, μετά την επιτόπια αποστολή που πραγματοποίησε στην Ιορδανία. Η επιτροπή αυτή συστάθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1968. Περιλαμβάνει τους μόνιμους αντιπροσώπους της Σρι Λάνκα, της Μαλαισίας και της Σενεγάλης στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Οι επιχειρήσεις ασφαλείας χρησιμεύουν ως προπέτασμα καπνού για τη γρήγορη αρπαγή των εδαφών, τους μαζικούς εκτοπισμούς, τη στέρηση περιουσίας, τις κατεδαφίσεις, τις βίαιες εκδιώξεις και την εθνοκάθαρση ώστε να αντικαταστήσουν τις παλαιστινιακές κοινότητες με εβραίους εποίκους», προσθέτει η έκθεση. Η Νάκμπα («καταστροφή» στα αραβικά) είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι για να περιγράψουν την έξοδο περίπου 760.000 μεταξύ αυτών, που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.