Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία να συμμετάσχει σε «άμεσες συνομιλίες» στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός. «Πρώτο βήμα, όχι αρκετό», ήταν η πρώτη αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν. «Ενδεχομένως μια σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», έγραψε στο Truth Social ο Τραμπ. Πώς αντέδρασε ο Ζελένσκι.
Η πρόταση Πούτιν ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας στάθηκαν στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο και κάλεσαν τον Πούτιν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, αλλιώς όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αντιμετωπίσει πιθανές «μαζικές κυρώσεις». Η απαίτηση ήρθε με την υποστήριξη του Λευκού Οίκου μετά από κοινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι.
Σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε αργά το βράδυ από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει «σοβαρές διαπραγματεύσεις» με στόχο να «προχωρήσει προς μια διαρκή, ισχυρή ειρήνη».
«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν.
«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», διεμήνυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ενημερώνοντας πως θα συνομιλήσει τις επόμενες ώρες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη εκεχειρίας.
«Αυτό θα ήταν το πρώτο βήμα προς μια μακροχρόνια, μόνιμη ειρήνη και όχι ένας πρόλογος για περισσότερες ένοπλες εχθροπραξίες, αφού οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποκτήσουν νέο οπλισμό και προσωπικό, μετά από πυρετώδες σκάψιμο χαρακωμάτων και τη δημιουργία νέων θέσεων διοίκησης», είπε. «Ποιος χρειάζεται μια τέτοια ειρήνη;» αναρωτήθηκε.
Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι έχει επανειλημμένα αποτύχει να ανταποκριθεί σε πολλαπλές προτάσεις εκεχειρίας από τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της 30ήμερης παύσης των επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές και της πασχαλινής εκεχειρίας του περασμένου μήνα.
Μια άλλη κατάπαυση του πυρός που ο Πούτιν έθεσε ως σημαία ήταν αυτή που διέταξε τον Απρίλιο για να συμπέσει με τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έληξε το Σάββατο τα μεσάνυχτα τοπική ώρα.
Το Κίεβο είχε απορρίψει τη μονομερή, τριήμερη κατάπαυση του πυρός, χαρακτηρίζοντάς την «θεατρική παράσταση». Αντ’ αυτού, ο Ζελένσκι επανέλαβε τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη εκεχειρία τουλάχιστον 30 ημερών.
Ενώ παρατηρήθηκε μείωση των μαχών, κάθε πλευρά κατηγόρησε την άλλη για παραβιάσεις.
Την Πέμπτη -την ίδια ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η υποτιθέμενη εκεχειρία- η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για περισσότερες από 730 παραβιάσεις και δήλωσε ότι απαντά «κατάλληλα».
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επέμεινε ότι η εκεχειρία τηρείται, πριν κατηγορήσει την Ουκρανία για 488 παραβιάσεις.
«Παρά ταύτα, προσφέρουμε στις αρχές του Κιέβου να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις… να επαναλάβουν τις απευθείας συνομιλίες, και τονίζω, χωρίς καμία προϋπόθεση», δήλωσε ο Πούτιν το Σάββατο.
Οι τελευταίες απευθείας συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου πραγματοποιήθηκαν το 2022, τη χρονιά που η Ρωσία εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.
«Ούτε η πασχαλινή εκεχειρία που ξεκίνησε από τη Ρωσία τηρήθηκε. Το καθεστώς εκεχειρίας παραβιάστηκε από τους ουκρανικούς σχηματισμούς σχεδόν 5.000 φορές», προσέθεσε Πούτιν..
Ο Ρώσος πρόεδρος άσκησε κριτική σε κράτη της Ευρώπης, τα οποία συνεχίζουν να απευθύνονται στη Ρωσία με τελεσίγραφα και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι σχέσεις τους θα αποκατασταθούν.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αργά ή γρήγορα, στηριζόμενοι μεταξύ άλλων στα διδάγματα της ιστορίας, στη γνώμη των λαών μας, θα αρχίσουμε να κινούμαστε προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης εποικοδομητικών σχέσεων με τα κράτη της Ευρώπης. Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που σήμερα εξακολουθούν να μην εγκαταλείπουν την αντιρωσική ρητορική και τις σαφώς επιθετικές ενέργειες εναντίον μας και εξακολουθούν να προσπαθούν, όπως βλέπουμε αυτή τη στιγμή, να μας μιλούν, ουσιαστικά, με αγενή τρόπο και με τελεσίγραφα», είπε χαρακτηριστικά.
Τραμπ: Σπουδαία μέρα, θα συνεχίσω να εργάζομαι για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί ότι σκοπεύει να «συνεχίσει να εργάζεται με τις δύο πλευρές» προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για μια «ενδεχομένως σπουδαία ημέρα», μετά την πρόταση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για «άμεσες» διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας και την έκκληση των Δυτικών για «άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών ήδη από αύριο Δευτέρα.
«Ενδεχομένως μια σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», έγραψε στο Truth Social ο Τραμπ χωρίς να διευκρινίζει σε τι αναφέρεται.
Πρόσθεσε: «Σκεφτείτε τις εκατοντάδες χιλιάδες ζωές που θα σωθούν με τον τερματισμό, ας ελπίσουμε, αυτού του ατελείωτου ‘λουτρού αίματος’.(…) Θα συνεχίσω να εργάζομαι με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί».
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «πολύ περήφανος» για το γεγονός ότι η Ινδία και το Πακιστάν δέχθηκαν να αναστείλουν τις μεταξύ τους εχθροπραξίες και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με τις δύο αντίπαλες χώρες.
«Είμαι πολύ περήφανος για την ισχυρή και ακλόνητα δυναμική ηγεσία της Ινδίας και του Πακιστάν που είχαν τη δύναμη (…) να κατανοήσουν ότι έχει έρθει η ώρα να τερματίσουν τις συγκρούσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τόσους νεκρούς και καταστροφές», σημείωσε στο Truth Social.
Ο Τραμπ δεσμεύθηκε επίσης να «αυξήσει σημαντικά το εμπόριο με αυτά τα δύο μεγάλα κράτη».
Μακρόν: Πρώτο βήμα η πρόταση Πούτιν, αλλά δεν αρκεί
Οι «άμεσες» διαπραγματεύσεις που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σε απάντηση στην «άνευ όρων» εκεχειρία που ζητούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, είναι «μια πρώτη κίνηση, αλλά δεν αρκεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Της άνευ όρων εκεχειρίας δεν προηγούνται διαπραγματεύσεις, εξ ορισμού», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού κατέβηκε από το τρένο στην πόλη Πσέμισλ της Πολωνίας, επιστρέφοντας από το Κίεβο.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτή η αντιπρόταση δείχνει ότι ο Πούτιν «αναζητά έναν δρόμο, αλλά πάντα επιθυμεί να κερδίσει χρόνο».
Ο Μακρόν βρέθηκε χθες Σάββατο στο Κίεβο μαζί με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να απευθύνουν ένα τελεσίγραφο στη Μόσχα: να δεχθεί «άνευ όρων και πλήρη» εκεχειρία 30 ημερών ή να της επιβληθούν νέες «μαζικές κυρώσεις».
Οι Ευρωπαίοι διαβεβαίωσαν ότι ενεργούν κατόπιν συνεννόησης και με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο τη νύκτα ο Πούτιν πρότεινε στην Ουκρανία «διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις», «ήδη από την επόμενη Πέμπτη» στην Κωνσταντινούπολη.
«Είναι ένας τρόπος να μην απαντήσει» στην πρόταση για εκεχειρία, εκτίμησε ο Μακρόν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν δεν μπορούσε απλώς να απορρίψει την πρόταση της Δύσης, οπότε αυτός «είναι ένας τρόπος να δείξει ότι απαντά και ότι να διατηρήσει την ασάφεια έναντι των Αμερικανών».
«Πρότεινε κάτι άλλο, κατά συνέπεια πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε με τους Αμερικανούς και να πούμε ότι η εκεχειρία είναι άνευ όρων και μετά μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα», τόνισε ο Μακρόν.
«Εξάλλου πιστεύω ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να το δεχθούν (σ.σ. την πρόταση Πούτιν), διότι δεν μπορούν να δεχθούν παράλληλες συνομιλίες την ώρα που συνεχίζουν να γίνονται στόχος βομβαρδισμών», επέμεινε.
Ζελένσκι: Πρώτα εκεχειρία, μετά συνομιλίες
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συναντηθεί για συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά μόνο αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνήσει σε μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε ο Ζελένσκι απαντώντας στην πρόταση Πούτιν, αλλά πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η έναρξη εκεχειρίας στις 12 Μαΐου.
«Περιμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει μια κατάπαυση του πυρός – πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη – από αύριο, 12 Μαΐου, και η Ουκρανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί», έγραψε ο Ζελένσκι στο X. «Είναι ένα θετικό σημάδι ότι οι Ρώσοι άρχισαν επιτέλους να σκέφτονται τον τερματισμό του πολέμου», πρόσθεσει.
It is a positive sign that the Russians have finally begun to consider ending the war. The entire world has been waiting for this for a very long time. And the very first step in truly ending any war is a ceasefire.
There is no point in continuing the killing even for a single…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) May 11, 2025
«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία – πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τις οποίες πρότεινε χθες Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Το τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών στον Πούτιν

Ντόναλντ Τουσκ, Κιρ Στάρμερ, η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ωλένα Ζελένσκα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Φρίντριχ Μερτς επισκέπτονται την πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο © EPA/Darek Delmanowicz
Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία και οι κυριότεροι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, απηύθυναν το Σάββατο «τελεσίγραφο» στη Ρωσία, καλώντας την να αποδεχτεί την «πλήρη και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 30 ημερών, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 12 Μαΐου, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουν σε «μαζικές κυρώσεις
Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν χθες στο Κίεβο οι ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν εξασφαλίσει την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – σε μια σπάνια επίδειξης ενότητας από τη Δύση.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, περίπου 20 χώρες μέλη του «συνασπισμού των προθύμων» που στηρίζουν την Ουκρανία και συμμετείχαν χθες στην τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες που είχαν συγκεντρωθεί στο Κίεβο, μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «αποφάσισαν να στηρίξουν την εκεχειρία» των 30 ημερών, υπό την επίβλεψη κυρίως των ΗΠΑ, αλλά στην οποία «θα συμβάλλουν όλοι οι Ευρωπαίοι».
Εάν η Ρωσία αρνηθεί την εκεχειρία ή την δεχτεί και στη συνέχεια την παραβιάσει «συμφωνήσαμε ότι θα προετοιμαστούν μαζικές κυρώσεις εκ μέρους των Ευρωπαίων και των Αμερικανών», πρόσθεσε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσε ότι η πρόταση στηρίζεται πλήρως από τις ΗΠΑ.
Ο Μερτς από την πλευρά του είπε ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια προς το Κίεβο εάν δεν υπάρξει κάποια αντίδραση από το Κρεμλίνο και εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως στόχο «να καταστρέψει ολόκληρη την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη».
Ο Ζελένσκι και οι τέσσερις Ευρωπαίοι ηγέτες τηλεφώνησαν στον Ντόναλντ Τραμπ για να τον ενημερώσουν για το αποτέλεσμα των συνομιλιών τους. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι πέντε πρόεδροι και πρωθυπουργοί κάθονται γύρω από ένα χαμηλό τραπεζάκι στο ουκρανικό προεδρικό μέγαρο και ένα κινητό τηλέφωνο είναι ανοιχτό μπροστά τους. Ένας από τους αξιωματούχους που ήταν παρόντες στην αίθουσα είπε ότι χρησιμοποίησαν το κινητό τηλέφωνο του Μακρόν για την κλήση αυτή.
Η επίσκεψη των «τεσσάρων» στο Κίεβο ήταν επίσης μια συμβολική απάντηση στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες για την επέτειο των 80 ετών από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την παρουσία περίπου 20 ξένων ηγετών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.
Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πριν από την εκεχειρία θα πρέπει να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το Κίεβο θα αποκτήσει «ένα πλεονέκτημα» τη στιγμή που «οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν σταθερά» στο μέτωπο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε ότι πρόκειται για έναν «ελιγμό αναβολής» εκ μέρους της Μόσχας.
Επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν & Μακρόν για την Ουκρανία
Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα της Ουκρανίας είχε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη.
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι η Τουρκία χαιρετίζει την ανακοίνωσή του ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια μόνιμη λύση» αναφέρεται σε ανακοίνωση της διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.
«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας όσον αφορά την επίτευξη της ειρήνης και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για τις ειρηνευτικές συνομιλίες» προσθέτει η Άγκυρα.
Σε ανάλογη ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μακρόν, η διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σημειώνει: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα».
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ότι η ευκαιρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους συμβολή, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας διαπραγματεύσεων, για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός και η διαρκής ειρήνη» συμπληρώνει.
«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί με προσοχή η συνεργασία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και να διεξαχθούν οι διαδικασίες ανάκαμψης της Ουκρανίας» καταλήγει η ανακοίνωση.