Μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός διατηρήθηκε μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν την Κυριακή, μετά από ώρες ολονύκτιων συγκρούσεων μεταξύ των πυρηνικά εξοπλισμένων γειτόνων, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εργαστεί για να δοθεί λύση όσον αφορά το Κασμίρ.
Οι αιώνιοι αντίπαλοι ενεπλάκησαν σε έντονα πυρά επί τέσσερις ημέρες, τα χειρότερα των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών, με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να βάλλουν ο ένας κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του άλλου και δεκάδες ανθρώπους να σκοτώνονται.
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός επιτεύχθηκε μετά από διπλωματία και πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μέσα σε λίγες ώρες παρατηρήθηκαν πυρά πυροβολικού στο ινδικό Κασμίρ, το κέντρο μεγάλου μέρους των συγκρούσεων.
Εκρήξεις από συστήματα αεράμυνας ακούγονταν σε πόλεις κοντά στα σύνορα υπό συσκότιση, παρόμοιες με τις δύο προηγούμενες βραδιές, σύμφωνα με τις αρχές, τους κατοίκους και τους μάρτυρες του Reuters.
Αργά το Σάββατο, η Ινδία δήλωσε ότι το Πακιστάν είχε παραβιάσει τη συνεννόηση που έφτασε για να σταματήσουν τα πυρά και ότι οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις είχαν λάβει εντολή να «αντιμετωπίσουν με σθένος» κάθε επίθεση.
Σε απάντηση, το Πακιστάν δήλωσε ότι είχε δεσμευτεί στην κατάπαυση του πυρός και κατηγόρησε την Ινδία για τις παραβιάσεις.
Μέχρι την αυγή, οι μάχες και οι εκρήξεις που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν καταλαγιάσει και στις δύο πλευρές των συνόρων, σύμφωνα με μάρτυρες του Reuters.
Το ηλεκτρικό ρεύμα αποκαταστάθηκε στις περισσότερες περιοχές κατά μήκος των συνοριακών πόλεων της Ινδίας μετά από διακοπή ρεύματος την προηγούμενη νύχτα.
Ο Τραμπ επαίνεσε τους ηγέτες και των δύο χωρών που συμφώνησαν να σταματήσουν την επιθετικότητα.
«Αν και δεν έχει καν συζητηθεί, θα αυξήσω το εμπόριο, σημαντικά, και με τα δύο αυτά σπουδαία έθνη. Επιπλέον, θα συνεργαστώ και με τους δύο για να δω αν… μπορεί να βρεθεί μια λύση σχετικά με το Κασμίρ», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.
Στην παραμεθόρια πόλη Αμριτσάρ, όπου βρίσκεται ο Χρυσός Ναός που σέβονται οι Σιχ, η σειρήνα που ακούστηκε το πρωί για την επανέναρξη των κανονικών δραστηριοτήτων έφερε μια αίσθηση ανακούφισης και οι άνθρωποι εθεάθησαν στους δρόμους.
Οι μάχες ξεκίνησαν την Τετάρτη, δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο 26 ανδρών σε επίθεση με στόχο Ινδουιστές στο Παχαλγκάμ στο ινδικό Κασμίρ.
«Από την ημέρα που οι τρομοκράτες επιτέθηκαν σε ανθρώπους στο Παχαλγκάμ κλείνουμε τα καταστήματά μας πολύ νωρίς και υπήρχε μια αβεβαιότητα. Είμαι χαρούμενος που τουλάχιστον δεν θα υπάρξει αιματοχυσία και από τις δύο πλευρές», δήλωσε στο Reuters ο Satvir Singh Alhuwalia, 48 ετών, καταστηματάρχης στο Amritsar.
Αξιωματούχοι στο Πακιστάν δήλωσαν ότι υπήρξαν κάποια πυρά στο Bhimber στο πακιστανικό Κασμίρ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά πουθενά αλλού, και ότι δεν υπήρξαν θύματα.
Οι δύο χώρες, που γεννήθηκαν από τη βρετανική αποικιοκρατία το 1947, έχουν πολεμήσει τρεις φορές – δύο φορές για την περιοχή του Κασμίρ.
Η Ινδία με ινδουιστική πλειοψηφία και το μουσουλμανικό Πακιστάν κυβερνούν αμφότερες μέρος του Κασμίρ, αλλά το διεκδικούν πλήρως.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν για μια εξέγερση στο δικό της τμήμα του Κασμίρ που ξεκίνησε το 1989 και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Κατηγορεί επίσης πακιστανικές ισλαμιστικές μαχητικές ομάδες για επιθέσεις σε άλλα σημεία της Ινδίας.
Το Πακιστάν λέει ότι παρέχει μόνο ηθική, πολιτική και διπλωματική υποστήριξη στους αυτονομιστές του Κασμίρ.
Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στις πρόσφατες αψιμαχίες έχει φθάσει σχεδόν τους 70, δήλωσαν αξιωματούχοι.
«Περισσότερο από εμένα, η οικογένειά μου είναι ευτυχισμένη γιατί τα παιδιά μου και η σύζυγός μου με καλούν κάθε ώρα για να με ελέγξουν. Δόξα τω Θεώ που έγινε η κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο Reuters ο Guruman Singh, φρουρός ασφαλείας στο Amritsar.