Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Εμανουέλ Μακρόν για το θέμα της Ουκρανίας είχε ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στην Κωνσταντινούπολη.
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ότι η Τουρκία χαιρετίζει την ανακοίνωσή του ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια μόνιμη λύση» αναφέρεται σε ανακοίνωση της διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.
«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας όσον αφορά την επίτευξη της ειρήνης και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για τις ειρηνευτικές συνομιλίες» προσθέτει η Άγκυρα.
Σε ανάλογη ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μακρόν, η διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σημειώνει: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα».
«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ότι η ευκαιρία αυτή πρέπει να αξιοποιηθεί και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους συμβολή, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας διαπραγματεύσεων, για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός και η διαρκής ειρήνη» συμπληρώνει.
«Ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί με προσοχή η συνεργασία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για διαρκή ειρήνη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και να διεξαχθούν οι διαδικασίες ανάκαμψης της Ουκρανίας» καταλήγει η ανακοίνωση.
Απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία ζητεί ο Πούτιν
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία να συμμετάσχει σε «άμεσες συνομιλίες» στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός. «Πρώτο βήμα, όχι αρκετό», ήταν η πρώτη αντίδραση του Εμανουέλ Μακρόν. «Ενδεχομένως μια σπουδαία ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία!», έγραψε στο Truth Social ο Τραμπ. Πώς αντέδρασε ο Ζελένσκι.
Θετική χαρακτήρισε την πρόταση Πούτιν ο Ζελένσκι, ζήτησε ωστόσο εκεχειρία με διάρκεια. «Περιμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει μια κατάπαυση του πυρός –πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη– από αύριο 12 Μαΐου και η Ουκρανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί», έγραψε στο X.
Η πρόταση Πούτιν ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας στάθηκαν στο πλευρό του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο και κάλεσαν τον Πούτιν να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, αλλιώς όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αντιμετωπίσει πιθανές «μαζικές κυρώσεις». Η απαίτηση ήρθε με την υποστήριξη του Λευκού Οίκου μετά από κοινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι.
Σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδόθηκε αργά το βράδυ από το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει «σοβαρές διαπραγματεύσεις» με στόχο να «προχωρήσει προς μια διαρκή, ισχυρή ειρήνη».