Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στο PKK.
Υπενθυμίζεται ότι το PKK είχε πραγματοποιήσει το συνέδριό του «ανάμεσα στις 5 και τις 7 Μαΐου», εν όψει της διάλυσής του. «Το 12ο συνέδριο του PKK συνήλθε με την προτροπή του ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και τον χαιρέτισε με νοσταλγία και σεβασμό», μετέδωσε το ANF, προσθέτοντας ότι έλαβε «αποφάσεις ιστορικής σημασίας σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες του PKK, με βάση την έκκληση» του Οτσαλάν. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυλακισμένος στο νησί του Ιμράλι, κάλεσε τον Φεβρουάριο την ένοπλη οργάνωση να αποφασίσει τη διάλυσή της.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε «στις ζώνες άμυνας» στα Ορη Κάντιλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκεται και η έδρα της στρατιωτικής διοίκησης του PKK, σύμφωνα με το ANF. Το PKK δεσμεύεται να γνωστοποιήσει στο κοινό «πλήρεις και λεπτομερείς πληροφορίες για τα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου πολύ σύντομα».
Στις 27 Φεβρουαρίου ο ιστορικός ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με την επωνυμία Apo, που βρίσκεται εδώ και 26 χρόνια φυλακισμένος στο νησί Ιμράλι ανοικτά της Κωνσταντινούπολης, κάλεσε την οργάνωση να καταθέσει τα όπλα και να διαλυθεί. Το PKK απάντησε θετικά την 1η Μαρτίου, ανακοινώνοντας άμεση κατάπαυση του πυρός με τις τουρκικές δυνάμεις.
H ιστορία του PKK
Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν είναι μια κουρδική οργάνωση που εδρεύει στην Τουρκία και το Ιράκ. Από το 1984 το PKK έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με το τουρκικό κράτος, με αρχικό στόχο την επίτευξη ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, μετατρέποντάς το αργότερα σε αίτημα για ίσα δικαιώματα και κουρδική αυτονομία στην Τουρκία.
Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1978 στο χωριό Φις (κοντά στο Λίτζε) από μια ομάδα Κούρδων φοιτητών με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η ιδεολογία του ΡΚΚ ήταν αρχικά μια συγχώνευση επαναστατικού σοσιαλισμού και κουρδικού εθνικισμού, επιδιώκοντας την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, σοσιαλιστικού κράτους στην περιοχή, το οποίο επρόκειτο να γίνει γνωστό ως Κουρδιστάν. Η αρχική εξήγηση που δόθηκε από το PKK γι’ αυτό ήταν η καταπίεση των Κούρδων στην Τουρκία. Μέχρι τότε, η χρήση της κουρδικής γλώσσας, της αμφίεσης, της λαογραφίας και των ονομάτων απαγορεύτηκε στις περιοχές που κατοικούσαν Κούρδοι. Οι λέξεις «Κούρδοι», «Κουρδιστάν» ή «Κουρδικά» απαγορεύτηκαν επίσημα από την τουρκική κυβέρνηση. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, η κουρδική γλώσσα απαγορεύτηκε επισήμως στη δημόσια και ιδιωτική ζωή. Πολλοί που μιλούσαν, δημοσίευαν ή τραγουδούσαν στα κουρδικά συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Το PKK σχηματίστηκε στη συνέχεια, ως μέρος μιας αυξανόμενης δυσαρέσκειας για την καταπίεση των Κούρδων της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να καθιερωθούν γλωσσικά, πολιτιστικά και πολιτικά δικαιώματα για την εθνική κουρδική μειονότητα της Τουρκίας.
Από το 1984 μέχρι το 2013 το ΡΚΚ διεξήγαγε ένοπλο αγώνα ενάντια στο τουρκικό κράτος για τα πολιτισμικά και πολιτικά δικαιώματα και του αυτοκαθορισμού των Κούρδων της Τουρκίας, οι οποίοι αποτελούν το 18% με 20% του πληθυσμού και ήταν υπό καθεστώς καταπίεσης για δεκαετίες.
Όμως, μετά τη σύλληψη και φυλάκιση το 1999 του αρχηγού του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει εγκαταλείψει τον Μαρξιστικό-Λενινιστικό χαρακτήρα του και έχει υιοθετήσει τη νέα πολιτική πλατφόρμα του Δημοκρατικού Συνομοσπονδισμού (επηρεασμένη από τον ελευθεριακό σοσιαλισμό), ενώ σταμάτησε τις επίσημες εκκλήσεις για δημιουργία ενός εντελώς ανεξάρτητου κράτους. Στις 21 Μαρτίου 2013 η οργάνωση κήρυξε επίσημη παύση του πυρός με τη Τουρκία. Στη συνέχεια συμμετείχε στις εχθροπραξίες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, όπως στην πολιορκία του Κομπάνε. Όμως έπειτα από βομβαρδισμό θέσεών του από την Τουρκία τον Ιούλιο του 2015, το ΡΚΚ άρχισε ξανά τις επιθέσεις εναντίον στόχων στην Τουρκία.
Το ΡΚΚ έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από αρκετά κράτη και οργανώσεις, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από άλλες χώρες, όπως η Αρμενία, η Κίνα, η Ρωσία, το Βιετνάμ και η Κούβα όχι.