Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και δασμούς κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση που η Ουγγαρία μπλοκάρει την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κομισιόν έχει ενημερώσει τις εθνικές κυβερνήσεις ότι μεγάλο μέρος των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και 200 δισ. ευρώ από «παγωμένα» ρωσικά assets, θα μπορούσε να μεταφερθεί σε διαφορετική νομική βάση, ώστε να παρακαμφθεί το βέτο της Βουδαπέστης, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους που μίλησαν στους Financial Times.
Οι προετοιμασίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της δέσμευσης της ΕΕ να διατηρήσει την οικονομική πίεση στη Ρωσία, την ώρα που συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Η Ουγγαρία, της οποίας ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει επανειλημμένα καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, απειλεί να ασκήσει βέτο στην παράταση των οικονομικών περιορισμών, οι οποίοι λήγουν στο τέλος Ιουλίου, εκτός εάν όλα τα 27 κράτη-μέλη συμφωνήσουν για εξάμηνη επέκτασή τους. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγών και ανώτατα όρια τιμών σε τομείς όπως η ενέργεια.
Τι εξετάζει η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εναλλακτικές λύσεις που θα απαιτούσαν απλή πλειοψηφία των κρατών-μελών, ώστε να συνεχιστούν οι κυρώσεις χωρίς την Ουγγαρία. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους των Financial Times:
- Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (ώστε να αποτραπεί η μεταφορά χρημάτων προς τη Ρωσία).
- Εμπορικά μέτρα όπως δασμοί σε ρωσικά προϊόντα.
- Μία ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η διμερής εθνική δράση, π.χ. η απαγόρευση επαναπατρισμού ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από χώρες όπως το Βέλγιο, όπου είναι παγωμένα τα περισσότερα από τα 200 δισ. ευρώ ρωσικών κρατικών κεφαλαίων.
«Είμαστε όλοι επικεντρωμένοι στο Σχέδιο Α», δήλωσε ένας αξιωματούχος, «αλλά υπάρχουν συζητήσεις για τη νομική βάση εναλλακτικών επιλογών».
Η Ουγγαρία ωστόσο, δεν προέβαλε μεγάλη αντίσταση στο νέο πακέτο των 170 κυρώσεων, το οποίο συζητήθηκε τη Δευτέρα από τους 27 πρεσβευτές της ΕΕ. Το νέο πακέτο στοχεύει εταιρείες από την Κίνα και άλλες χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις και αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη και να τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα.
Επιπλέον μέτρα που ετοιμάζει η Κομισιόν:
- Έχει ήδη επιβάλει δασμούς στα ρωσικά και λευκορωσικά λιπάσματα από τον Ιανουάριο.
- Αναμένεται να καταθέσει νομικές προτάσεις για απαγόρευση νέων συμβολαίων για ρωσικό φυσικό αέριο και spot αγορές μέσα στο 2024 και για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έως το 2027.
- Θα προτείνει δασμούς στο εμπλουτισμένο ουράνιο για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία.
Η συνολική προσπάθεια δείχνει πως η ΕΕ προσπαθεί να διατηρήσει την πίεση στη Μόσχα — ακόμη και αν η Ουγγαρία επιχειρήσει να μπλοκάρει τις επίσημες κυρώσεις.
Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ εκφράζουν ανησυχίες ότι μια απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου χωρίς να θεωρείται επίσημα κυρώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει εταιρείες σε μακροχρόνιες νομικές διαμάχες, και έχουν ασκήσει πιέσεις στην Κομισιόν να διασφαλίσει ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο θα είναι νομικά αδιάβλητο.
Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή φέρεται να εξέφρασε έκπληξη για την “έλλειψη εμπιστοσύνης” από τα κράτη-μέλη και τόνισε ότι έχει τους “καλύτερους ανθρώπους” να εργάζονται πάνω στους κανόνες, σύμφωνα με άτομο που ήταν παρόν στη συζήτηση.