Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση πυραύλων και συναφών στρατιωτικών εξαρτημάτων στην Τουρκία. Όπως μετέδωσε το CNN Turk, η εκτιμώμενη αξία του deal ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια και έρχεται σε μια χρονική περίοδο που ΗΠΑ και Τουρκία επιχειρούν να βρουν λύση στο πολύμηνο αδιέξοδο που είχε προκληθεί μετά την απόφαση Eρντογάν να αγοράσει η Άγκυρα το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400.
Σύμφωνα με το CNBC, το νέο αμερικανικό πακέτο εξοπλισμών στην Τουρκία περιλαμβάνει:
- Πυραύλους AIM-9X Sidewinder Block II και
- Πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς AIM-120C-8.
Κύριος ανάδοχος της πώλησης είναι η εταιρεία RTX Corp. Πρόκειται για τον αμερικανικό πολυεθνικό όμιλο αεροδιαστημικής και αμυντικής δραστηριότητας με έδρα στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Το BBC μετέδωσε ότι το κόστος αγοράς των αμερικανικών πυραύλων από την Τουρκία διαμορφώνεται στα 225 εκατ. δολάρια, με το τελικό ποσό να ανεβαίνει στα 304 εκατ. δολάρια λόγω των συναφών εξαρτημάτων που συνοδεύουν τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, τα οποία η Άγκυρα θέλει να εντάξει στο οπλοστάσιό της.
Σημειώνεται ότι για να ολοκληρωθεί η πώληση των πυραύλων στην Τουρκία, θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ το αμερικανικό Κογκρέσο. Άγνωστο, παραμένει, πότε το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές και βουλευτές δεν έχουν ξεχάσει την αδιάλλακτη στάση Ερντογάν στο θέμα των ρωσικών S-400. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα «πλήρωσε» την κατηγορηματική της άρνηση για τους S-400 με την αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35, αλλά και με την προσωρινή -όπως αποδείχτηκε- ματαίωση του προγράμματος αναβάθμισης των τουρκικών F-16 σε σειρά Viper.