Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Άλαν Γκάρμπερ θα μειώσει εθελουσίως το μισθό του κατά 25%, καθώς το φημισμένο πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει αυξανόμενες περικοπές της ομοσπονδιακής χρηματοδότησής του από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το πανεπιστήμιο.
Η μείωση του μισθού θα ισχύσει από την αρχή του νέου οικονομικού έτους την 1η Ιουλίου. Οι πρόεδροι του Χάρβαρντ κερδίζουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο.
Ο εκπρόσωπος του Χάρβαρντ Τζόναθαν Λ. Σουέιν δήλωσε, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πως και άλλοι αξιωματούχοι του Χάρβαρντ δέχθηκαν επίσης εθελοντικά αλλαγές στο μισθό τους.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει στοχοθετήσει πανεπιστήμια τα οποία κατηγορεί πως προωθούν μια αριστερή ατζέντα, πιέζοντάς τα να σταματήσουν πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα και να συμμορφωθούν με νέες οδηγίες για την εισαγωγή φοιτητών, τη συμπεριφορά στις πανεπιστημιουπόλεις και τις πρακτικές προσλήψεων.
Το Χάρβαρντ αρνήθηκε να υιοθετήσει πολλά απ’ αυτά τα μέτρα και έχει προχωρήσει σε νομικές προσφυγές κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Καθώς η διένεξη κλιμακωνόταν, πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες ανακοίνωσαν πρόσφατα σχέδια να κόψουν επιπλέον 450 εκατομμύρια δολάρια σε χορηγήσεις, σύμφωνα με τη δύναμη κρούσης της αμερικανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Αυτό επιπλέον του υφιστάμενου παγώματος 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πολυετούς ομοσπονδιακής χρηματοδότησης.
Αξιωματούχοι κατηγορούν το Χάρβαρντ ότι δεν αντιμετώπισε με τον κατάλληλο τρόπο επεισόδια αντισημιτισμού στην πανεπιστημιούπολη.
Ο Γκάρμπερ απέρριψε τις κατηγορίες και δήλωσε πως το πανεπιστήμιο έχει ήδη αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει το θέμα. Προειδοποίησε πως η κυβέρνηση παρεμβαίνει στις συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες ιδιωτικών ιδρυμάτων.
Ο Τραμπ θέλει να απελάσει στη Ρωσία μια ερευνήτρια του Χάρβαρντ
Η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται να απελάσει στη χώρα καταγωγής της μια ρωσίδα επιστήμονα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο οποία έχει διαφύγει στο εξωτερικό φοβούμενη πολιτικές διώξεις, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ξένια Πέτροβα, ερευνήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, συνελήφθη από τις αμερικανικές υπηρεσίες τελωνείων και μετανάστευσης (ICE) το Φεβρουάριο στο αεροδρόμιο της Βοστώνης ενώ επέστρεφε από ταξίδι στο Παρίσι, επειδή είχε παραλείψει να δηλώσει βιολογικά δείγματα που μετέφερε στις αποσκευές της. Η κυβέρνηση τής ανακοίνωσε στη συνέχεια πως η βίζα της ακυρώθηκε και πως θα απελαθεί στη Ρωσία.
«Είναι αλήθεια, η κυβέρνηση προσπαθεί να απελάσει την Ξένια», έγραψε ο δικηγόρος της Γκρέγκορι Ρομανόφσκι σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα έχει την ευκαιρία να υπερασπισθεί το αίτημά της για άσυλο και δεν περιμένουμε να ληφθεί στο εγγύς μέλλον απόφαση σχετικά με την απέλασή της», πρόσθεσε ωστόσο.
Σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης που κατατέθηκε κατά της Πέτροβα, αυτή δήλωσε στις αρχές πως φοβάται ότι θα συλληφθεί, αν επιστρέψει στη Ρωσία, επειδή είχε συμμετάσχει σε πολιτικές διαδηλώσεις.
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη για την ελευθερία της Ξένια και για το μεταναστευτικό καθεστώς της στις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε ο Ρομανόφσκι.
Μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, η κυβέρνησή του άρχισε μια εκστρατεία κατά της παράτυπης μετανάστευσης με συλλήψεις που κρίνονται αυθαίρετες και απελάσεις χωρίς δίκη. Ακύρωσε επίσης θεωρήσεις εισόδου και απείλησε να απελάσει ξένους φοιτητές που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις.
Παράλληλα η κυβέρνηση Τραμπ έκοψε τις επιχορηγήσεις πανεπιστημίων πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων το Χάρβαρντ, ισχυριζόμενη πως άφησαν να αναπτυχθούν στις πανεπιστημιουπόλεις τους φοιτητικά κινήματα εναντίον των φονικών βομβαρδισμών που διεξάγει το Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας.