Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να πάρουν τη λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει καταστραφεί από 19 μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, και να την κάνουν μια «ζώνη ελευθερίας».
«Έχω ιδέες για τη Γάζα που πιστεύω ότι είναι πολύ καλές, να την κάνω μια ζώνη ελευθερίας, να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και να την κάνουν ακριβώς μια ζώνη ελευθερίας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κατάρ. «Πιστεύω ότι θα ήμουν υπερήφανος να την είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, να την έπαιρναν και να την έκαναν μια ζώνη ελευθερίας», πρόσθεσε.
Παράλληλα, με επίκεντρο την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και την προστασία των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών κρατών-μελών (Ελλάδα, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Δανία) και της Αλγερίας
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα και Συντονιστής Έκτακτης Ανάγκης Τομ Φλέτσερ ξεκίνησε την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας κάνοντας αυστηρή κριτική στη διεθνή κοινότητα για τη Γάζα, προειδοποιώντας ότι «στο μέλλον θα μας ρωτούν τι κάναμε για να σταματήσουμε αυτήν τη φρίκη. Και ίσως αρκετοί απαντήσουν με τα κενά λόγια: «κάναμε ό,τι μπορούσαμε».
Κατηγόρησε απερίφραστα το Ισραήλ ότι «επιβάλλει συνειδητά και απροκάλυπτα απάνθρωπες συνθήκες στους αμάχους, σημειώνοντας ότι εδώ και πάνω από 10 εβδομάδες «δεν έχει επιτραπεί η είσοδος ούτε φαγητού, ούτε φαρμάκων, ούτε νερού ή σκηνών στη Γάζα». Πάνω από 70% του εδάφους της Γάζας είναι πλέον ζώνη επιχειρήσεων ή υπό εντολή εκκένωσης, ανέφερε και τόνισε ότι «κάθε ένας από τους 2,1 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας κινδυνεύει από λιμό. «Ένας στους πέντε λιμοκτονεί», ανέφερε.
Ο κ. Φλέτσερ κάλεσε το Συμβούλιο να επιτρέψει στους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια «να κάνουν τη δουλειά τους», τονίζοντας ότι «έχουν σχέδιο, προμήθειες στα σύνορα και αποδεδειγμένη δυνατότητα παράδοσης. Μπορούμε να σώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».
Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «αρνείται την πρόσβαση, θέτοντας ως προτεραιότητα την απομάκρυνση του πληθυσμού της Γάζας αντί για τις ζωές των αμάχων», ενώ υπενθύμισε ότι Ισραηλινοί υπουργοί «καυχώνται» για τον αποκλεισμό. Ασκώντας έντονη κριτική στο ισραηλινό μοντέλο διανομής βοήθειας, δήλωσε ότι «δεν είναι η απάντηση», διότι αποκλείει «άτομα με αναπηρίες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και τραυματίες», αναγκάζει σε «περαιτέρω μετακινήσεις», «εκθέτει σε κίνδυνο χιλιάδες», και «κάνει τη βοήθεια διαπραγματευτικό χαρτί».
Ο κ. Φλέτσερ ανέφερε πως το Ισραήλ έχει συναντηθεί 12 φορές με τον ΟΗΕ, αλλά δεν αποδέχεται τους ελάχιστους όρους για ουδέτερη και χωρίς διακρίσεις διανομή. Υπενθύμισε ότι «ο ΟΗΕ έχει σαφώς καταδικάσει την πείνα ως μέθοδο πολέμου» και επικαλέστηκε τις σχετικές διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και του Ψηφίσματος 2417.
Τόνισε ότι ο ΟΗΕ έχει υπάρξει «ο μόνος διεθνής πολιτικός φορέας στη Γάζα» και προειδοποίησε ότι «το Διεθνές Δικαστήριο εξετάζει τώρα αν συντελείται γενοκτονία, αλλά θα είναι πολύ αργά». Κατηγόρησε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι έχει στα χέρια του τις αποδείξεις «έχει τις πληροφορίες και τώρα θα κρίνει η Ιστορία».