Οι συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αναμένεται να ξεκινήσουν τελικά την Παρασκευή 16 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω έντονης απογοήτευσης στη διεθνή κοινότητα, καθώς οι υψηλές προσδοκίες για σημαντικές εξελίξεις στο ουκρανικό και επαφές στο ανώτατο επίπεδο (σ.σ. συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, παρουσία Τραμπ) δεν ανταποκρίθηκαν στην πραγματικότητα. Η Μόσχα φρόντισε με τις κινήσεις της να υποβαθμίσει τη συνάντηση, την ώρα που οι αιχμηρές ανακοινώσεις και οι καυστικές δηλώσεις των πρωταγωνιστών διαδέχονταν η μία την άλλη στη διάρκεια της ημέρας.
Όπως μετέδωσε το Reuters, παρόλο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν καταβάλλει προσπάθειες ώστε οι συνομιλίες να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα, πηγές από το ρωσικό πρακτορείο TASS επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει παράταση, με τις συζητήσεις να διεξάγονται την Παρασκευή (16/5). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι η συνάντηση Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη έχει εξελιχθεί σε… συμμετοχή τεχνικών αντιπροσωπειών, δεν αναμένεται οποιαδήποτε ουσιαστική εξέλιξη σε θέματα «αγκάθια», όπως το εδαφικό καθεστώς στα κατεχόμενα, οι εγγυήσεις ασφαλείας και η προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μεταξύ άλλων.
Ο μόνος δρόμος για την ειρήνη στην Ουκρανία περνά από τον… Τραμπ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, εμφανίστηκε απαισιόδοξος ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας των συνομιλιών, τονίζοντας ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να υπάρξει πρόοδος είναι μέσω απευθείας διαλόγου μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες και υπογράμμισε ότι «η ουσιαστική λύση απαιτεί μια ειλικρινή συζήτηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Πούτιν».
Ο Ρούμπιο, ο οποίος συμμετέχει στην ανεπίσημη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, δήλωσε ότι θα έχει επαφές με την ουκρανική αντιπροσωπεία και τον Τούρκο ομόλογό του. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η σύνθεση της ρωσικής αποστολής δεν ευνοεί την πιθανότητα για ουσιαστικές και σημαντικές εξελίξεις, εκφράζοντας ανοιχτά την αμφιβολία του για μια πιθανή επίτευξη εκεχειρίας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη.
Το «καρφί» Ζελένσκι για Πούτιν
Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στις συνομιλίες, στέλνοντας στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ. Ο ίδιος τόνισε πως «δεν υπάρχει τίποτα για μένα να κάνω εκεί», ενώ σε συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε δριμύτατα τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την απουσία πολιτικής βούλησης, ώστε να ανοίξει μια πραγματική και ρεαλιστική προοπτική για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Αντιθέτως, επαίνεσε τον Ντόναλντ Τραμπ, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής απευθείας συνάντησης με τον Πούτιν, χωρίς προϋποθέσεις.
Από τη ρωσική πλευρά, επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο σύμβουλος του Πούτιν, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος δήλωσε ότι οι συνομιλίες αποτελούν συνέχιση εκείνων που διακόπηκαν το 2022 και έχουν στόχο την επίτευξη μιας «βιώσιμης ειρήνης και κατάπαυσης του πυρός». Σημειώνεται ότι το Κίεβο επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. Κριμαία, Ντονμπάς, Χερσώνα, Ζαπορίζια) ως ρωσικά.
Το μήνυμα Τραμπ
Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι καμία πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν. Αναφερόμενος σε δημοσιογράφους από το Air Force One, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι να συναντηθώ με τον Πούτιν», εκφράζοντας τη βούληση να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου, καθώς -όπως είπε- «πάρα πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν». Παρά την απουσία Πούτιν από τις συνομιλίες, τόνισε ότι δεν απογοητεύεται, αλλά αντιθέτως διατηρεί την ελπίδα για ειρηνευτική πρόοδο στην Ουκρανία.
Από τη μεριά του ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, τόνισε την ανάγκη αμοιβαίων συμβιβασμών και υποστήριξε ότι εφόσον υπάρξει σύγκλιση θέσεων και οικοδόμηση εμπιστοσύνης, μπορεί να γίνει ένα κρίσιμο βήμα προς την ειρήνη, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.