Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας είπε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου προκειμένου να εκφοβίσει την Ουκρανία και τη Δύση.
Η εκτόξευση κατά τη διάρκεια της νύχτας διατάχθηκε να γίνει από τη ρωσική περιφέρεια Σβερντλόφσκ, ανέφερε η υπηρεσία GUR σε μια ανακοίνωση στην εφαρμογή Telegram. Προστίθεται πως η εμβέλεια του πυραύλου ξεπερνάει τα 10.000 χιλιόμετρα.
«Προκειμένου να ασκήσει επιδεικτικά πίεση και να εκφοβίσει την Ουκρανία, και επίσης κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η επιτιθέμενη χώρα Ρωσία σκοπεύει να διεξάγει μια εκτόξευση, για σκοπούς «εκπαίδευσης και μάχης», ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου RS-24 …», λέει η GUR στην ανακοίνωση.
Προς το παρόν, η Ρωσία δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την ανακοίνωση της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.
«Όπως κάθε μέρα σε αυτόν τον πόλεμο, υπήρξε μια ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός. Η Ουκρανία προτείνει εδώ και καιρό αυτή τη λύση: μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός για να σωθούν ζωές. Η Ρωσία έχει μόνο την επιλογή να συνεχίσει να σκοτώνει», σημείωσε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο X, αναφερόμενος στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των ουκρανικών, ρωσικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών.
«Πρέπει να ασκήσουμε πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τις δολοφονίες», συμπλήρωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και συνέχισε: «Χωρίς αυστηρότερες κυρώσεις, χωρίς ισχυρότερη πίεση στη Ρωσία, δεν θα επιδιώξουν πραγματική διπλωματία… Στην Κωνσταντινούπολη όλοι είδαν μια αδύναμη, απροετοίμαστη ρωσική αντιπροσωπεία, χωρίς σημαντικές εξουσίες. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει», έγραψε.
«Απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου. Αναμένουμε αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και όλους τους εταίρους μας. Η διπλωματία πρέπει να λειτουργήσει. Ευχαριστώ όλους στον κόσμο που με βοηθούν πραγματικά, όχι με λόγια, αλλά με δύναμη. Υπάρχει ανάγκη για ειρήνη».
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε και για την επίθεση σε ένα μίνι λεωφορείο στην περιοχή Σούμι και κάλεσε τον κόσμο να «ασκήσει πίεση στη Ρωσία».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επτά τραυματίες στα νοσοκομεία μετά την επίθεση ρωσικού drone σε μίνι λεωφορείο. Οι άνθρωποι έχουν εγκαύματα, κατάγματα, διασείσεις. Όλοι λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα. Δυστυχώς, υπάρχουν εννέα νεκροί. Όλες οι λεπτομέρειες ελέγχονται», έγραψε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στους νεκρούς ήταν μια ολόκληρη οικογένεια: πατέρας, μητέρα και κόρη. «Όλοι οι νεκροί ήταν άμαχοι. Και οι Ρώσοι δεν μπορούσαν παρά να καταλάβουν σε τι είδους όχημα επιτίθεντο. Αυτή ήταν μια σκόπιμη δολοφονία αμάχων», σημείωσε.