Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να μιλήσουν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν από την τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει ο τελευταίος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφεραν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έχουν ζητήσει να συνομιλήσουν ήδη απόψε το βράδυ με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να επικοινωνήσει τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη ότι ο καγκελάριος, στο περιθώριο της τελετής ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα 14ου, συναντήθηκε σήμερα στην Ρώμη με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τους οποίους συζήτησε σχετικά με τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πόλεμου.
Ο Μερτς δεν συναντήθηκε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος βρισκόταν επίσης στην Ρώμη. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί τώρα πρόοδος», δήλωσε ο καγκελάριος.
Σε δήλωσή της στον Τύπο, κατά την σημερινή συνάντησή της με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, μεταξύ των άλλων, τόνισε:
“Ξέρουμε ότι πρέπει να συζητήσουμε πολλά θέματα, ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν και γνωρίζουμε, ειδικότερα, την βασική σημασία των σχέσεων Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών, για μια Δύση που θέλει να διατηρήσει την ενότητά της και να είναι ακόμη σε θέση να χαράξει την πορεία πλεύσης.
Ξέρουμε πόσο σημαντικές είναι οι εμπορικές συναλλαγές μας και βρεθήκαμε, εδώ, για να συζητήσουμε όλα αυτά. Ελπίζω η σημερινή ημέρα να αποτελέσει μια πρώτη συνάντηση, μια νέα αρχή. Ξέρετε ότι για το εμπόριο, υπεύθυνη ειναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άρα ο ρόλος της Ιταλίας συνδέεται, κυρίως, με την διευκόλυνση του διαλόγου. Ευχαριστώ τους δύο συνομιλητές μου, για το ότι παρείχαν αυτή την ευκαιρία”.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε νωρίτερα ότι θέλει να «εξαλείψει» τις «αιτίες» της σύγκρουσης την Ουκρανία και να «εγγυηθεί την ασφάλεια» της Ρωσίας, δύο ημέρες μετά τις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο από το 2022, οι οποίες δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε εκεχειρία.
Ο στόχος της Μόσχας «είναι να εξαλείψει τις αιτίες που προκάλεσαν αυτή την κρίση, να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια ειρήνη διαρκείας και να εγγυηθεί την ασφάλεια του ρωσικού κράτους», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.