Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες πως η Ρωσία εξαπέλυσε τις πρωινές ώρες τη μεγαλύτερη επίθεση, με 273 μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτωμένα με εκρηκτικά, από την έναρξη της τριετούς εισβολής. Στην πλειονότητά τους αναχαιτίστηκαν ή καταστράφηκαν από ηλεκτρονικά οπλικά συστήματα, καθώς κατευθύνονταν στο Κίεβο και το ανατολικό τμήμα της χώρας, αλλά υπήρξαν ξανά θύματα άμαχοι. Καθώς η Ρωσία συνεχίζει ακάθεκτη τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί την πεποίθηση πως θα πείσει το Κρεμλίνο να συναινέσει σε μια άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία στην τηλεφωνική συνομιλία που έχει δρομολογηθεί σήμερα και θα ελπίζει πως θα είναι «παραγωγική». Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται αργότερα να έρθει σε επαφή με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και διάφορα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.
Αυτός ο διπλωματικός μαραθώνιος έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο, με τους Ρεπουμπλικανούς να αποκαθιστούν μονομερώς τις επαφές με το καθεστώς του Κρεμλίνου, παραμερίζοντας την Ουκρανία και την Ευρώπη. Στην πορεία, ωστόσο, οι ελιγμοί του πρόεδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προκάλεσαν τη δυσφορία του Λευκού Οίκου, ο οποίος ασκεί πιέσεις μαζί με την Ευρώπη και την Ουκρανία για κατάπαυση του πυρός. Οι ΗΠΑ θεωρούν πως εάν ικανοποιηθούν οι εδαφικές διεκδικήσεις των Ρώσων για την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, τότε θα τερματιστεί η τριετής εισβολή, αλλά το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν πως αυτή είναι μια αυταπάτη, καθώς το Κρεμλίνο κωλυσιεργεί ηθελημένα. Τονίζουν, δε, πως έαν η Μόσχα είχε σκοπό να τερματίσει την εισβολή στην Ουκρανία, θα συμφωνούσε σε μια εκεχειρία. Όμως η απουσία του Πούτιν από τις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης την περασμένη Παρασκευή, ενώ ο Ουκρανός ομόλογός του είχε μεταβεί στην Τουρκία, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά το αντίθετο. Αντ’ αυτού, η συνάντηση υποβιβάστηκε με μια χαμηλή διπλωματική αντιπροσωπεία από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία διεκδίκησε την εξ ολοκλήρου παραχώρηση των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας, με την απόσυρση των Ουκρανών στρατιωτών.
Συν τοις άλλοις, είναι αβέβαιη η στάση της κυβέρνησης Τραμπ, με την Ευρώπη να μην είναι απόλυτα σίγουρη για τις προθέσεις του Αμερικανού πρόεδρου και της κυβέρνησής του. Το φιλικό κλίμα μεταξύ του Ζελένσκι και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι ντι Βανς, στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Λέοντα χθες, Κυριακή, και στις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη ενισχύει την πεποίθηση πως η Δύση μπορεί να κρατήσει μια ενιαία στάση απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Ήταν η πρώτη φορά που ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε με τον Βανς μετά την επεισοδιακή υποδοχή του πρώτου από την αμερικανική κυβέρνηση προ δύο μηνών στον Λευκό Οίκο.
Πληροφορίες του Bloomberg αποκαλύπτουν πως, αν και δημόσια οι Ευρωπαίοι δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της ενότητας με τις ΗΠΑ, ανεπίσημα προβληματίζονται βαθύτατα από την εγγύτητα που εκδηλώνει ο Τραμπ για τον Πούτιν, παρά τις προφάσεις του Κρεμλίνου να μη συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός. Την Παρασκευή ο Τραμπ είπε πως ο Πούτιν δεν βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη διότι δεν θα ήταν και ο ίδιος εκεί. Η Ευρώπη ευελπιστεί πως ο Τραμπ θα κατανοήσει ότι οι Ρώσοι δεν σοβαρολογούν όταν αναφέρονται σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Και σε αυτήν την περίπτωση οι Ευρωπαίοι προσδοκούν πως ο Τραμπ θα προχωρήσει σε δευτερογενείς κυρώσεις εις βάρος των τρίτων χωρών που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο. «Μπορούμε να ελπίζουμε μόνο πως θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος», είπε ο Γερμανός καγκελάριος. Ο Φρίντριχ Μερτς μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, σερ Κιρ Στάρμερ, σχεδιάζουν ένα δεύτερο τηλεφώνημα με τον Τραμπ τη Δευτέρα. Την Παρασκευή είχαν ήδη συνομιλήσει, μετά την υποβιβασμένη συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες» τις απαιτήσεις των Ρώσων.