Ο κεντροδεξιός συνασπισμός Δημοκρατική Συμμαχία της Πορτογαλίας αναμένεται να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, με το ακροδεξιό κόμμα Chega να βρίσκεται πιθανώς σε θέση να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των exit polls του Καθολικού Πανεπιστημίου, ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο έλαβε μεταξύ 29% και 34% των ψήφων. Αυτό το ποσοστό δίνει στη Δημοκρατική Συμμαχία την ευκαιρία να αυξήσει τις έδρες της στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να φτάσει τις απαιτούμενες για πλειοψηφία, μεταδίδει το Politico.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Νούνο Σάντος φαίνεται να βρίσκεται πολύ κοντά σε ποσοστά με το ακροδεξιό εθνικιστικό Chega του Αντρέ Βεντούρα, το οποίο θα μπορούσε να αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν. Τα δύο κόμματα φέρονται να συγκεντρώνουν μεταξύ 20% και 26% των ψήφων.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν είμαστε το δεύτερο ή το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα», δήλωσε ο βουλευτής του Chega, Πέδρο Πίντο.
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το σύστημα έχει κλονιστεί… Και εμείς εκπροσωπούμε μια κυβερνητική εναλλακτική».
Οι εθνικές εκλογές της Κυριακής προκηρύχθηκαν μόλις 14 μήνες μετά τις προηγούμενες βουλευτικές, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μοντενέγκρο, καθώς αμφισβητήθηκε η ακεραιότητά του εξαιτίας του λεγόμενου σκανδάλου Spinumviva.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν τον πρωθυπουργό για τη σχέση του με την εταιρεία προστασίας δεδομένων Spinumviva, την οποία είχε ιδρύσει κατά την αποχή του από την ενεργό πολιτική και η οποία σήμερα διευθύνεται από την οικογένειά του. Η εταιρεία έχει ως πελάτες της διάφορες εταιρείες με κρατικά συμβόλαια, όμως ο Μοντενέγκρο αρνείται ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων.
Παρόλο που ο κεντροδεξιός πολιτικός επέζησε πολλών προτάσεων μομφής που κατατέθηκαν κατά της κυβέρνησής του με αφορμή την υπόθεση Spinumviva, παραιτήθηκε τελικά έπειτα από ήττα σε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή τον Μάρτιο.
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν εκτεταμένη δημόσια δυσαρέσκεια για τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό θεωρήθηκαν περιττές. Οι ψηφοφόροι φαίνεται να τιμώρησαν τους Σοσιαλιστές, ενώ αντάμειψαν τόσο την κυβερνητική κεντροδεξιά όσο και την ακροδεξιά, η οποία αμφισβητεί το δημοκρατικό status quo της χώρας.