Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν αρχική έγκριση σε ένα αμυντικό ταμείο ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (169 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο θα διανέμει χρήματα σε χώρες που επιθυμούν να επενδύσουν σε δυνατότητες ασφαλείας, όπως πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και προστασία κρίσιμων υποδομών, σύμφωνα με άτομα που επικαλείται το Bloomberg.
Το ταμείο αναμένεται να λάβει επίσημη έγκριση την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το πρόγραμμα προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, τον Μάρτιο ως απάντηση στην υποχώρηση της αμερικανικής ασφάλειας στην Ευρώπη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Το ταμείο έρχεται να προστεθεί σε νέους κανόνες που επιτρέπουν στα κράτη μέλη δημοσιονομική ευελιξία για δαπάνες για την άμυνα, οι οποίες θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν συνολικά 800 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Επιτροπή θα συγκεντρώσει τα 150 δισ. ευρώ στις κεφαλαιαγορές και θα εκταμιεύσει τα χρήματα ως δάνεια στα κράτη μέλη κατόπιν αιτήματος για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων προϊόντων που λείπουν περισσότερο από την ήπειρο, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους. Αυτά περιλαμβάνουν πυραύλους, χερσαίες δυνατότητες και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι δαπάνες αυτές δεν υπερβαίνουν το 35% του κόστους, δήλωσε το άτομο. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ κατέληξαν σε αμυντική εταιρική σχέση τη Δευτέρα και το μπλοκ δεσμεύτηκε να διερευνήσει τρόπους για να επιτρέψει στο Λονδίνο την πρόσβαση στο πρόγραμμα.
Το νέο δανειακό μέσο θα είναι παρόμοιο με αυτό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού για να στηρίξει τα προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας των κρατών μελών και παρόμοια μέτρα.
Η πρόεδρος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε αυτή τη στιγμή ως «μια φορά στη γενιά» και δήλωσε προηγουμένως ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ανάγκες αμυντικών επενδύσεων ύψους περίπου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία.