Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει τις εταιρείες κοινωνικών δικτύων να αφαιρούν εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου, που κοινοποιούνται χωρίς συναίνεση, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο ως μια «τρομακτικά λανθασμένη» κατάσταση.
«Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και τη δημιουργία εικόνων μέσω AI, αμέτρητες γυναίκες έχουν παρενοχληθεί μέσω deepfakes και άλλων ρητών εικόνων που διανέμονται παρά τη θέλησή τους», δήλωσε σήμερα ο Τραμπ, κατά την τελετή υπογραφής στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου.
Ο Τραμπ τόνισε ότι, σύμφωνα με τον νέο νόμο, «όποιος διανέμει εν γνώσει του ρητό περιεχόμενο χωρίς τη συναίνεση του εικονιζόμενου ατόμου, θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Επιπλέον, ο νόμος εισάγει νέες αστικές ευθύνες για τις διαδικτυακές πλατφόρμες που δεν αφαιρούν άμεσα τις εν λόγω εικόνες κατόπιν αιτήματος. Δεν θα ανεχθούμε την online σεξουαλική εκμετάλλευση.»
Ο νόμος Take It Down Act καθιστά ποινικά κολάσιμη την ανάρτηση σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς συναίνεση, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που έχουν δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης, γνωστών ως deepfakes. Ο νόμος υποχρεώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ιστοσελίδες να αφαιρούν τέτοιο περιεχόμενο εντός 48 ωρών από το αίτημα του θύματος και να καταβάλλουν προσπάθειες για την αφαίρεση αντιγράφων, προκειμένου να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική υποστήριξη από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς, αποτελώντας σπάνιο παράδειγμα διακομματικής συναίνεσης για τη ρύθμιση του διαδικτυακού περιεχομένου. Καταλυτικό ρόλο στην προώθηση της νομοθεσίας διαδραμάτισαν η Πρώτη Κυρία και ο Πρόεδρος, οι οποίοι είχαν ζητήσει την άμεση έγκρισή του κατά την ομιλία τους στο Κογκρέσο νωρίτερα φέτος.
Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, η Μελάνια Τραμπ είχε λανσάρει την πρωτοβουλία «Be Best», εστιάζοντας στην ευημερία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η χρήση ναρκωτικών, η διαδικτυακή ασφάλεια και ο εκφοβισμός. Τον Μάρτιο, διοργάνωσε στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή νομοθετών, θυμάτων εκδικητικής πορνογραφίας και υποστηρικτών της διαδικτυακής ασφάλειας, προειδοποιώντας για τους κινδύνους κατά της ιδιωτικότητας.
Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Meta (Facebook, Instagram) και η Alphabet (Google), στήριξαν την πρωτοβουλία, αντανακλώντας την πίεση που ασκείται στον κλάδο και στο Κογκρέσο για την ενίσχυση της προστασίας των νέων στο διαδίκτυο. Παρούσα στην τελετή υπογραφής του νόμου ήταν και η CEO της πλατφόρμας X (πρώην Twitter), Λίντα Γιακαρίνο.
Αντίθετες φωνές εκφράζουν ανησυχίες ότι η νέα νομοθεσία ενδέχεται να πλήξει την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, ωστόσο οι υποστηρικτές διαβεβαιώνουν πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι προσεκτικά διατυπωμένο ώστε να σέβεται την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος. Η εξάπλωση της εκδικητικής πορνογραφίας και των deepfakes έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες των αρχών επιβολής του νόμου, οι οποίες λειτουργούν με βάση παρωχημένο νομικό πλαίσιο, σύμφωνα με τους επικριτές.
Για να αναδείξει το πρόβλημα, ο Τραμπ είχε προσκαλέσει την Έλιστον Μπέρι, θύμα deepfake πορνογραφίας, στην ομιλία του ενώπιον κοινής συνεδρίασης του Κογκρέσου τον Μάρτιο. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας, συντάκτης της πρώτης εκδοχής του νομοσχεδίου, έχει αναφερθεί δημοσίως στις δυσκολίες της Μπέρι να πείσει το Snapchat να αφαιρέσει το επίμαχο AI-δημιούργημα, ως βασικό κίνητρο για την ενεργό εμπλοκή του.
Κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Τραμπ είχε δηλώσει χαριτολογώντας: «Θα χρησιμοποιήσω κι εγώ αυτόν τον νόμο, αν δεν σας πειράζει». «Κανείς δεν αντιμετωπίζεται χειρότερα από εμένα στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.