Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τις ρωσικές επιδιώξεις στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχία και απογοήτευση σε Ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους της Ουκρανίας. Η στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική στη «δεύτερη φορά Τραμπ» στον Λευκό Οίκο είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν.
Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αρχικά εμφανιστεί υπέρ της ειρήνης και είχε προτείνει εκεχειρία 30 ημερών, η νέα τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε μια ακόμη υποχώρηση από τις αρχικές του θέσεις. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, δεν έθεσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα, δεν επανέλαβε απειλές για κυρώσεις και δεν άσκησε ουσιαστική πίεση στον Ρώσο πρόεδρο.
Η νέα του πρόταση να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, πριν καν συμφωνηθεί μια εκεχειρία, θεωρείται από Ευρωπαίους αξιωματούχους ως στρατηγικό πλεονέκτημα για τον Πούτιν, που βλέπει τον χρόνο να κυλά υπέρ του, ενισχύοντας τη ρωσική παρουσία στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έθεσε σκληρούς όρους στο πρόσφατο τετ α τετ με το Κίεβο στην Τουρκία. Στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη η ρωσική αντιπροσωπεία ζήτησε μεταξύ άλλων την αναγνώριση της κυριαρχίας της στα Κατεχόμενα (Ντονμπάς, Χερσώνα, Ζαπορίζια), αίτημα που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Κίεβο.
Τα ήξεις, αφήξεις Τραμπ στην Ουκρανία
Ένα ακόμη πρόβλημα της διφορούμενης στάσης του Τραμπ στο Ουκρανικό είναι και το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρη η στάση των ΗΠΑ αναφορά με τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. Από τη μια δηλώνει ότι δεν αποσύρεται από τη σύγκρουση. Από την άλλη, υπονοεί ότι μπορεί να το κάνει, τονίζοντας ότι πρόκειται για «ευρωπαϊκό πρόβλημα». Ακόμη χειρότερα, αυτήν τη φορά οι δηλώσεις του ήταν πιο διστακτικές σε σχέση με τις προηγούμενες, όταν εμφανιζόταν πρόθυμος να συναντήσει τον Πούτιν προσωπικά και να ηγηθεί των ειρηνευτικών προσπαθειών για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος Ζελένσκι, αν και συμφωνεί με την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, εφόσον δεν υπάρξει άμεση εκεχειρία άνευ όρων, διάρκειας 30 ημερών, στην Ουκρανία. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι παραμένει έτοιμος για απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν.
Σε μια ακόμη κίνηση τακτικής, σύμφωνα με το Κίεβο και τις Βρυξέλλες, ο Πούτιν χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Τραμπ «πολύ χρήσιμη» και πρότεινε τη σύνταξη υπομνήματος για μια μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Αναλυτές του BBC επισημαίνουν ότι πίσω από τη ρητορική για διαπραγματεύσεις, η Μόσχα δεν αλλάζει ουσιαστικά στάση και παραμένει σταθερή στους αρχικούς της στόχους, συνεχίζοντας να «αγοράζει χρόνο».