Η Τουρκία φιλοδοξεί να αποκομίσει «τεράστια οικονομικά οφέλη» από την απόφαση του PKK, της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης, να τερματίσει τον 40ετή πόλεμο στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις με την ένοπλη οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), από το 1984, κόστισαν στην Τουρκία περίπου 1,8 τρισ. δολ.
«Έχουμε σπαταλήσει σχεδόν 1,8 τρισ. δολ. τις τελευταίες πέντε δεκαετίες καταπολεμώντας την τρομοκρατία», δήλωσε ο Σιμσέκ κατά τη διάρκεια πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ στην Ντόχα, επικαλούμενος μελέτη την οποία δεν κατονόμασε. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει το κόστος ευκαιρίας – δηλαδή τα δυνητικά οφέλη που δεν πραγματοποιήθηκαν, επειδή η χώρα αναγκάστηκε να κατευθύνει πόρους προς στρατιωτικές δαπάνες, εξήγησε ο υπουργός, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ όσα έχει δηλώσει η Τουρκία ότι δαπάνησε για αμυντικό εξοπλισμό από τότε που η εξέγερση του PKK πήρε βίαιη τροπή, πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Η οργάνωση, την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι καταθέτει τα όπλα και αυτοδιαλύεται.
Η διάλυση του PKK αποτελεί σημείο καμπής και «μοχλό πίεσης» για την άνοδο της χώρας, δήλωσε ο Σιμσέκ.
Το PKK είναι μία από τις πολλές ένοπλες κουρδικές οργανώσεις που δρουν σε γειτονικά κράτη. Στη Συρία, οργανώσεις που η Άγκυρα θεωρεί προσκείμενες στο PKK έχουν υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ επί σχεδόν μία δεκαετία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ουάσινγκτον για τον περιορισμό της δράσης των Κούρδων μαχητών στη Συρία, δεδομένου ότι πλέον κυβερνάται από νέα διοίκηση μετά την απομάκρυνση του επί μακρόν αυταρχικού ηγέτη Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα βλέπει μεγάλες οικονομικές προοπτικές στην ανοικοδόμηση της Συρίας, όπου τουρκικές εταιρείες αναμένεται να αναλάβουν έργα.