Η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει ένα ενιαίο τέλος σε δισεκατομμύρια μικρoδέματα, που εισέρχονται στην Ένωση, κυρίως από την Κίνα, πλήττοντας περαιτέρω τους μεγάλους ξένους «παίκτες» του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως οι Temu και Shein.
Η Κομισιόν κυκλοφόρησε τη Δευτέρα ένα προσχέδιο πρότασης για την επιβολή τέλους διαχείρισης, έπειτα από πιέσεις κρατών-μελών των οποίων οι τελωνειακές αρχές έχουν κατακλυστεί από τα 4,6 δισεκατομμύρια αντικείμενα που εισάγονται ετησίως απευθείας στις οικίες των πολιτών.
Η πρόταση, την οποία επικαλούνται οι Financial Times, δεν καθορίζει το ύψος του τέλους, αλλά πηγές με γνώση των πλάνων της Κομισιόν ανέφεραν ότι πιθανότατα θα ανέρχεται σε περίπου 2 ευρώ. Μέρος των χρημάτων θα καλύπτει τα τελωνειακά έξοδα, ενώ ένα άλλο μέρος θα κατευθύνεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ, προσθέτοντας δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει την έκρηξη στον αριθμό των δεμάτων, η οποία, όπως ανέφερε, έχει οδηγήσει σε αύξηση επικίνδυνων και μη συμμορφούμενων προϊόντων καθώς και σε παράπονα από ευρωπαίους λιανέμπορους για αθέμιτο ανταγωνισμό.
H είδηση πάντως, δεν είναι καινούργια. Ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες, διεθνή ΜΜΕ όπως η Guardian, είχαν αναφέρει ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής τελωνειακών δασμών σε φθηνά αγαθά. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την Guardian, είναι απότοκο της αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ λιανοπωλητών της ηπειρωτικής Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ σχετικά με τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις κινεζικής προέλευσης πλατφόρμες Shein και Temu, οι οποίες εκμεταλλεύονται ένα νομικό κενό, που εξαιρεί τα χαμηλής αξίας προϊόντα από τους εισαγωγικούς δασμούς.
Στην ΕΕ, το όριο για την επιβολή του δασμού είναι τα 150 ευρώ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι 135 λίρες, επιτρέποντας σε λιανοπωλητές όπως η Shein να αποστέλλουν προϊόντα απευθείας από το εξωτερικό σε καταναλωτές χωρίς να καταβάλλουν εισαγωγικό δασμό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιπλέον, προϊόντα αξίας έως 39 λίρες απαλλάσσονται και από τον ΦΠΑ εισαγωγής.