Την απόφαση να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας έλαβε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε η Κάγια Κάλας.
«Σήμερα πήραμε τη απόφαση να άρουμε τις οικονομικές κυρώσεις στη Συρία. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον συριακό λαό να ξαναχτίσει μια νέα, συμπεριληπτική και ειρηνική Συρία» έγραψε στο X επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. «Η ΕΕ ήταν πάντα στο πλευρό της Συρίας στη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών και θα συνεχίσουμε να είμαστε» πρόσθεσε η ίδια.
Today, we took the decision to lift our economic sanctions on Syria.
We want to help the Syrian people rebuild a new, inclusive and peaceful Syria.
The EU has always stood by Syrians throughout the last 14 years – and will keep doing so.
— Kaja Kallas (@kajakallas) May 20, 2025
Η άρση των κυρώσεων αφορά κυρίως στο τραπεζικό σύστημα, αφού μέχρι τώρα απαγορευόταν η πρόσβασή του στη διεθνή αγορά κεφαλαίων. Προβλέπεται επίσης ότι θα «ξεπαγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία της συριακής κεντρικής τράπεζας.
Την ίδια απόφαση έλαβε την περασμένη εβδομάδα και η Ουάσινγκτον.
Η ΕΕ δεν αποκλείει ωστόσο την πιθανότητα να επιβάλει νέες κυρώσεις σε όσους ευθύνονται για βιαιοπραγίες εναντίον των Αλαουιτών. Τα άλλα μέτρα που είχαν ληφθεί, όπως η απαγόρευση πώλησης όπλων και εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των πολιτών θα παραμείνουν σε ισχύ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ασάαντ αλ Σαϊμπάνι ευχαρίστησε αμέσως την Ευρωπαϊκή Ένωση για την άρση των κυρώσεων στη χώρα του. Σε ανάρτησή του στο Χ, τόνισε ότι η απόφαση αυτή θα δώσει ώθηση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας του. «Η άρση των κυρώσεων εκφράζει την περιφερειακή και διεθνή βούληση στήριξης της Συρίας» είπε ο ίδιος και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό. «Ο συριακός λαός σήμερα έχει μια ιστορική και πολύ σημαντική ευκαιρία να ξαναχτίσει τη χώρα», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ήδη χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Συρίας στην ενέργεια, τις μεταφορές και την ανοικοδόμηση, καθώς και στις συναφείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Ωστόσο ορισμένα κράτη μέλη έχουν ασκήσει πιέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση, προκειμένου να καταστεί πιο εύκολη η μετάβαση της Συρίας.
Νωρίτερα τον Μάιο, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο Αχμέντ αλ Σαρά, ότι η Γαλλία θα ασκήσει πιέσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις όταν θα έρθει η ώρα να ανανεωθούν. Το μεγαλύτερο μέρος των κυρώσεων που βρίσκονται σε ισχύ από το 2013 ανανεώνεται κάθε χρόνο την 1η Ιουνίου.