Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, παρουσίασε την Τρίτη τα σχέδια των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική ασπίδα «Χρυσός Θόλος», προβλέποντας ότι το φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του συστήματος αεράμυνας της χώρας θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θητείας του.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι επιλέξαμε επισήμως την αρχιτεκτονική γι’ αυτό το υπερσύγχρονο σύστημα», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας πως στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχει και ο Καναδάς.
Ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσε πως ο «Χρυσός Θόλος» θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος της θητείας του και υπολογίζεται πως θα κοστίσει συνολικά «περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια», αν και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου δήλωσε ότι πιθανότατα θα κοστίσει πολύ περισσότερα, έως και 542 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι ο «Χρυσός Θόλος» θα χρηματοδοτηθεί με 25 δισεκατομμύρια δολάρια από το νομοσχέδιο του για τη μείωση των φόρων και τις δαπάνες, το οποίο δεν έχει ακόμη περάσει από το Κογκρέσο, και ότι ο Καναδάς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μέρος του κόστους.
«Μόλις κατασκευαστεί πλήρως, ο «Χρυσός Θόλος» θα είναι ικανός να αναχαιτίζει πυραύλους ακόμη και αν εκτοξεύονται από άλλες πλευρές του κόσμου, ακόμη και αν εκτοξεύονται από το διάστημα, και θα έχουμε το καλύτερο σύστημα που έχει κατασκευαστεί ποτέ», είπε ο κ. Τραμπ.
Σε μια εκτελεστική εντολή του Ιανουαρίου με τίτλο «Σιδηρούς Θόλους της Αμερικής», ο κ. Τραμπ έδωσε στο Πεντάγωνο 60 ημέρες για να υποβάλει λεπτομέρειες για το σχέδιο, το οποίο περιελάμβανε την επιτάχυνση της ανάπτυξης των αμερικανικών υπερηχητικών πυραύλων και των «αναχαιτιστικών πυραύλων με βάση το διάστημα».
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι το σχέδιο του κ. Τραμπ, το οποίο το Πεντάγωνο ονόμασε «Χρυσό Θόλο» σε μια υπόδειξη του αγαπημένου χρώματος και μετάλλου του κ. Τραμπ, θα είναι ένα στρατιωτικό σύστημα επόμενης γενιάς, σχεδιασμένο να προστατεύει από μια ποικιλία βαλλιστικών, υπερηχητικών πυραύλων και πυραύλων Κρουζ, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία από αντιπάλους όπως η Ρωσία.
Η διαταγή του κ. Τραμπ ανέφερε ότι η πιθανότητα αυτών και άλλων προηγμένων εναέριων επιθέσεων «παραμένει η πιο καταστροφική απειλή που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο υπουργός Άμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος συνάντησε τον Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο την Τρίτη, χαρακτήρισε το έργο «αλλαγή παιχνιδιού» και «επένδυση γενιάς στην ασφάλεια της Αμερικής και της Αμερικής».
Ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι ο στρατηγός Μίχαελ Γκετλέιν, ο αντιπρόεδρος των διαστημικών επιχειρήσεων της Διαστημικής Δύναμης, θα επιβλέπει το έργο.
Ο κ. Γκετλέιν δήλωσε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης στο Οβάλ Γραφείο ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνονταν στην ειρήνη στο εξωτερικό, οι αντίπαλοι εκσυγχρόνιζαν τις πυρηνικές τους δυνάμεις και οικοδομούσαν τις βαλλιστικές τους ικανότητες -συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων που μπορούν να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε μία ώρα και να ταξιδεύουν με ταχύτητα 6.000 μιλίων την ώρα.
«Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε αυτήν την εξίσωση και να αρχίσουμε να διπλασιάζουμε την προστασία της πατρίδας», δήλωσε ο κ. Γκετλέιν.
Αλλά η θωράκιση των Ηνωμένων Πολιτειών από τέτοιες επιθέσεις παρουσιάζει τεχνικές προκλήσεις. Η φυσική της υπεράσπισης της τεράστιας αμερικανικής επικράτειας από έναν εισερχόμενο διηπειρωτικό πύραυλο είναι πολύ πιο περίπλοκη από την προστασία του Ισραήλ από τις μικρότερες επιθέσεις με πυραύλους που αντιμετωπίζει.
Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν επίσης ότι το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου σκάφους για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλο οικονομικό βάρος. Ενώ ο κ. Τραμπ έχει πιθανότητες να πάρει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια στο νομοσχέδιο δαπανών που εξετάζεται στο Κογκρέσο, οι εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου διαπίστωσαν ότι η κατασκευή του συστήματος θα μπορούσε να κοστίσει από 161 δισεκατομμύρια δολάρια έως 542 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το έργο δίνει στον κ. Τραμπ την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα όραμα του πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν. Στη δεκαετία του 1980 ο Ρέιγκαν δαπάνησε δισεκατομμύρια για την κατασκευή ενός αμυντικού συστήματος, γνωστού ως «Πόλεμος των Άστρων», ενάντια σε πιθανή πυρηνική επίθεση. Η πρωτοβουλία τελικά απέτυχε λόγω τεχνολογικών και δημοσιονομικών προκλήσεων.
Ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο «Χρυσός Θόλος» του θα είχε την ίδια τύχη.
«Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν το ήθελε πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν είχαν την τεχνολογία», είπε. «Αλλά είναι κάτι που θα έχουμε. Θα το έχουμε στο υψηλότερο επίπεδο».
Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα για την ανάπτυξη του «αμερικανικού Σιδηρού Θόλου», τον οποίο ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει ολοκληρωμένη ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας για την προστασία της αμερικανικής επικράτειας.
Η Ρωσία και η Κίνα επικρίνουν το σχέδιο, με τη Μόσχα να το συγκρίνει με τον «Πόλεμο των Άστρων» του Ρόναλντ Ρίγκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Τι είναι ο «Σιδηρούς Θόλος»
«Σιδηρούς Θόλος» ονομάζεται ένα από τα τρία συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, το οποίο προστατεύει τη χώρα από επιθέσεις με πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Έχει αναχαιτίσει χιλιάδες πυραύλους από το 2011, όταν τέθηκε σε λειτουργία. Το ποσοστό αναχαιτίσεων ανέρχεται σε περίπου 90%, σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας Rafael, που συνέβαλε στον σχεδιασμό του συστήματος.
Το Ισραήλ άρχισε να αναπτύσσει με ίδια μέσα τον «Σιδηρούν Θόλο» μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006, προτού οι ΗΠΑ ενισχύσουν την προσπάθεια με παροχή αμυντικής τεχνολογίας και οικονομική υποστήριξη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφερθεί στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας ήδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Ωστόσο, ειδικοί υπογραμμίζουν πως τέτοια συστήματα σχεδιάστηκαν αρχικά για να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από μικρή ή μέση απόσταση, όχι για να αναχαιτίζουν διηπειρωτικούς πυραύλους.