Δυσοίωνη πρόβλεψη από το Politico για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το πότε θα ολοκληρωθεί. Το πρόσφατο «ναυάγιο» στην Κωνσταντινούπολη και οι κινήσεις τακτικής του Πούτιν, με ξεκάθαρο στόχο να αγοράσει επιπλέον χώρο η Ρωσία και να μεταφέρει την πίεση στη Δύση, δείχνουν ότι η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για έναν «ουσιαστικό» και «ειλικρινή» διάλογο. Εκτός και αν γίνουν δεκτοί οι «σκληροί όροι» που προκάλεσαν οργή σε Κίεβο και Βρυξέλλες, εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες για μια άμεση κατάπαυση πυρός.
Στο δημοσίευμα του Politico γίνεται ειδική μνεία στη δήλωση Μεντίνσκι. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Πούτιν ήταν ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που πήγε στην Κωνσταντινούπολη για απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία. Σε πρόσφατη δήλωσή του αναφέρθηκε στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721), όταν η Τσαρική Ρωσία πολέμησε με τη Σουηδία για τον έλεγχο της Βαλτικής. Η μακροχρόνια σύγκρουση έληξε με τη νίκη της Ρωσίας του Μεγάλου Πέτρου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για να γίνει υπερδύναμη από τον 18ο αιώνα και μετά.
Η Ρωσία είναι έτοιμη να πολεμήσει για όσο χρειαστεί στην Ουκρανία
Το βασικό μήνυμα είναι ότι, όπως συνέβη στις αρχές του 18ου αιώνα, η Ρωσία είναι έτοιμη να πολεμήσει όσο χρειαστεί για να πετύχει αυτό που θέλει. Ήδη η ρωσική οικονομία έχει μετασχηματιστεί σε… πολεμική, με τις γραμμές παραγωγής να μη σταματούν τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και τις όποιες ελλείψεις σε προηγμένα τεχνολογικά μέσα (σ.σ. ημιαγωγοί, drones, πύραυλοι) να καλύπτονται με εισαγωγές από Κίνα, Βόρεια Κορέα και Ιράν. Εκτός από τον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, υπάρχουν και πιο πρόσφατα παραδείγματα (Αφγανιστάν, Τσετσενία).
Η Ρωσία, υπό την ηγεσία του Πούτιν, φαίνεται να βλέπει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως έναν «πόλεμο διαρκείας», χρησιμοποιώντας τις διαπραγματεύσεις για να αποδυναμώσει τις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης και να αυξήσει τις πιθανότητες να γίνουν αποδεκτοί όροι όπως «φινλανδοποίηση» Ουκρανίας» και αναγνώριση Κατεχόμενων και Κριμαίας από τη Δύση. Πρακτικά οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις και η έλλειψη ουσιαστικής πίεσης από τις ΗΠΑ, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την προώθησή τους στην Ουκρανία, λειτουργούν αποκλειστικά εις βάρος του Κιέβου.
O Ντόναλντ Τραμπ, μόλις πέρασε το ορόσημο των 100 ημερών από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, δείχνει να αποστασιοποιείται, υπογραμμίζοντας ότι σε τελική ανάλυση ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί «διμερές» ζήτημα και αφορά την Ευρώπη. Ωστόσο, λιγότερα αμερικανικά όπλα στο μέτωπο αυξάνουν το επιχειρησιακό πλεονέκτημα για τη «Ρωσική Αρκούδα», η οποία έχει βάλει στόχο να ελέγχει πλήρως το Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ), τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες για μεγάλη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στα κεντρικά και βορειοανατολικά της Ουκρανίας το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με το Politico, η στάση του Κρεμλίνου αντικατοπτρίζει την πεποίθηση ότι η Ρωσία δεν έχει τίποτα να κερδίσει από μια ειρηνική συμφωνία που δεν καλύπτει τα στρατηγικά της συμφέροντα, όπως την εξασφάλιση της γεωπολιτικής της κυριαρχίας στην περιοχή και τη διατήρηση της Ουκρανίας ως ουδέτερου κράτους. Ό,τι ακριβώς συνέβη και στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο. Οι «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας παραμένουν αμετακίνητες, με έμφαση στην απαίτηση για εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ και ότι θα παραμείνει περιορισμένη τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Μπόρις Πιστόριους. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας υπογράμμισε με νόημα ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για μια ειρηνική λύση με όρους που θα είναι αποδεκτοί από τη διεθνή κοινότητα. «Θα το κάνει μόνο με τους όρους της», σχολίασε.