Αυτό που «κάνει τώρα το Ισραήλ στη Γάζα είναι πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου», δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος ένωσε τη φωνή του με τις εντεινόμενες επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και της επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Μιλώντας στο BBC, ο Ολμέρτ χαρακτήρισε τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς «έναν πόλεμο χωρίς σκοπό, έναν πόλεμο χωρίς την πιθανότητα να επιτευχθεί οτιδήποτε που μπορεί να σώσει τις ζωές των ομήρων». Xιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες σκοτώνονται, μαζί με πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες, τόνισε.
«Από κάθε άποψη, αυτό είναι αποκρουστικό και εξωφρενικό», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός. «Πολεμάμε τους δολοφόνους της Χαμάς, δεν πολεμάμε αθώους πολίτες (…) Και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές», συμπλήρωσε.
Γάζα: Νέοι αιματηροί βομβαρδισμοί – Η Ευρώπη πιέζει το Ισραήλ
Στο μεταξύ κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών ενέτειναν χθες Τρίτη την πίεση που ασκούν στο Ισραήλ για να σταματήσει την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακο, όπου ο πληθυσμός είναι αντιμέτωπος με λιμό, ενώ ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
Έναν μήνα και πλέον αφού απαγόρευσε τη 2η Μαρτίου την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο 93 φορτηγών του ΟΗΕ με τρόφιμα στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου που διανύει τον 20ό μήνα του κι είχε έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και την κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακο, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανεβάζουν τον τόνο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αρχίσει διαδικασία επανεξέτασης της συμφωνίας σύνδεσης που έχει υπογράψει με το Ισραήλ, σε ισχύ από το 2000, ανακοίνωσε η επικεφαλής της διπλωματίας της Κάγια Κάλας. Η απόφαση αυτή υποστηρίχθηκε από 17 κράτη μέλη, σύμφωνα με το Παρίσι.
Αν δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να ανεβάσουμε τον τόνο», έκρινε η κυβέρνηση της Σουηδίας.