Οι ΗΠΑ δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους στο Ισραήλ, σύμφωνα με σημερινή (Πέμπτη, 22/5) ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ. Όπως γνωστοποιήθηκε, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Ντόναλντ Τραμπ, όπου ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ «συζήτησαν για τον πόλεμο στη Γάζα και ο Τραμπ εξέφρασε τη στήριξή του στους στόχους που έθεσε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας, την εξάλειψη της Χαμάς και την προώθηση του σχεδίου Τραμπ».
Επίσης, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα».
Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά από την ένοπλη επίθεση εναντίον δύο υπαλλήλων της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, για την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τη φρικτή δολοφονία των θυμάτων.
Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Αμερικάνο ομόλογό του για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος και η κυβέρνησή του για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων αντισημιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Νετανιάχου: «Βρετανία, Γαλλία και Καναδάς ενθαρρύνουν τους δολοφόνους της Χαμάς»
Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε σήμερα το Παρίσι, το Λονδίνο και την Οτάβα ότι «ενθαρρύνουν τους κατά συρροή δολοφόνους της Χαμάς να συνεχίσουν να μάχονται ατέρμονα», αφού οι ηγέτες των τριών δυτικών χωρών κατήγγειλαν τις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ «θέλουν το Ισραήλ να κατεβάσει τα χέρια και να αποδεχτεί ότι ο στρατός των κατά συρροή δολοφόνων της Χαμάς θα επιβιώσει, θα αναδιοργανωθεί και θα επαναλάβει, ξανά και ξανά, τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», τόνισε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στα αγγλικά.
Με τις δηλώσεις τους, «οι τρεις ηγέτες είπαν στην πραγματικότητα ότι θέλουν να παραμείνει η Χαμάς στην εξουσία», υποστήριξε επιπλέον. «Ίσως πιστεύουν ότι προωθούν την ειρήνη. Όμως όχι. Ενθαρρύνουν τη Χαμάς να συνεχίσει να μάχεται για πάντα», πρόσθεσε.
Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ «να αμύνεται απέναντι στην τρομοκρατία» και ζητώντας από τη Χαμάς να απελευθερώσει αμέσως τους ομήρους που κρατά, οι τρεις ηγέτες προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι «δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» απέναντι στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της ισραηλινής κυβέρνησης. «Εάν το Ισραήλ δεν βάλει τέλος στη νέα στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, θα λάβουμε άλλα συγκεκριμένα μέτρα» απείλησαν, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
570.000 ευρώ συγκέντρωσε ήδη η όμηρος που απευθύνει έκκληση συγκέντρωσης χρημάτων
Μια Ισραηλινή που κρατήθηκε όμηρος μαζί με τα δύο παιδιά της στη Γάζα και απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 απηύθυνε έκκληση μέσω διαδικτύου για συγκέντρωση χρημάτων ώστε να μπορέσει να «ξαναφτιάξει τη ζωή της» και έχει συλλέξει περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ μέσα σε μια ημέρα.
«Έχω ένα μέλλον που θέλω να οικοδομήσω, αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σας. Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα μόνη μου», γράφει η 36χρονη Ντορόν Κατς-Ασέρ, σε κείμενο με το οποίο συνοδεύει την έκκληση την οποία απηύθυνε διαδικτυακά την Τετάρτη.
Οι δωρεές ξεπερνούσαν τα 2,3 εκατομμύρια σεκέλ (σχεδόν 570.000 ευρώ) σήμερα το απόγευμα, κοντά στον στόχο των 2,5 εκατομμυρίων που έχει ορίσει.
Η Κατς-Ασέρ περιλαμβάνεται στους 251 ομήρους που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου 2023 κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, μετά την οποία ξέσπασε ο πόλεμος που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα.
Είχε απαχθεί μαζί με τα δύο κοριτσάκια της, ηλικίας 4 και 6 ετών, ενώ βρίσκονταν στο κιμπούτς Νιρ Οζ. Και οι τρείς απελευθερώθηκαν από τη Γάζα στις 25 Νοεμβρίου 2023 κατά τη διάρκεια της πρώτης εκεχειρίας.
Είχε πάει να επισκεφτεί τη μητέρα της Εφράτ Κατς και τον 80χρονο σύντροφό της Γκάντι Μόζες. Η Κατς-Ασέρ είδε τον θάνατο της μητέρας της την 7η Οκτωβρίου 2023, η οποία σκοτώθηκε κατά λάθος στην άκρη της Λωρίδας της Γάζας από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου εναντίον του οχήματος με το οποίο μεταφέρονταν μετά την απαγωγή τους.
Και ο αδελφός της Ραβίντ Κατς σκοτώθηκε κατά την επίθεση στο κιμπούτς. Ο ισραηλινός στρατός επέστρεψε τη σορό του από τη Γάζα τον Ιούλιο του 2024. Ο Γκάντι Μόζες απελευθερώθηκε στη δεύτερη εκεχειρία τον Φεβρουάριο του 2025.
Έχοντας χωρίσει από τον σύζυγό της, η Κατς-Ασέρ γέννησε την τρίτη κόρη τους πριν από δύο μήνες.
«Βγήκα από την αιχμαλωσία αλλά δεν πήρα τη ζωή μου πίσω», έγραψε.
Κάθε όμηρος που απελευθερώθηκε έλαβε από το κράτος ποσό 50.000 σεκέλ (12.500 ευρώ) στο οποίο προστίθεται ισόβια μηνιαία αποζημίωση 1.300 ευρώ. Και άλλα επιδόματα δίνονται, ανάλογα με τις συνθήκες της απαγωγής, τη σύνθεση της οικογένειας και τις ανάγκες υγείας.
Ένας από τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Μπένι Γκαντς, αντέδρασε στην έκκληση της Κατς-Ασέρ καλώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να υπερψηφίσουν νομοσχέδιο που εισηγείται το κόμμα του για να δίνονται αυτόματα τέσσερα εκατομμύρια σεκέλ (1 εκατομμύριο ευρώ) σε κάθε όμηρο που απελευθερώνεται.
«Δεν είναι φιλανθρωπία, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το κράτος γι’ αυτούς των οποίων ο κόσμος κατέρρευσε εκείνη τη μαύρη μέρα», έγραψε ο Γκαντς στη σελίδα του στο Facebook.