Huawei: Οι Βέλγοι πράκτορες και οι κοριοί σε γήπεδο για παρακολούθηση ευρωβουλευτών

Βέλγοι πράκτορες έβαλαν κοριό σε θεωρείο της Άντερλεχτ που μίσθωνε η Huawei για 50.000 € για να προσεγγίσει πολιτικούς, αναφέρει το Politico

Το Στάδιο Emirates της Άρσεναλ © arsenal.com

Βέλγοι πράκτορες ασφαλείας έβαλαν κοριό σε εταιρικό θεωρείο στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της RSC Άντερλεχτ, το οποίο χρησιμοποιούσε ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Huawei για να κάνει ραντεβού με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρει δημοσίευμα του Politico.

Οι κοριοί «άκουσαν» επίσης άλλες συνομιλίες στις οποίες συμμετείχε ένας από τους κορυφαίους λομπίστες της Huawei, μεταξύ άλλων και στο αυτοκίνητό του. Οι επιχειρήσεις παρακολούθησης, τις οποίες επιβεβαίωσαν τρία άτομα με στενή γνώση της έρευνας, αποτέλεσαν μέρος μιας ευρείας έρευνας σχετικά με καταγγελίες για διαφθορά, που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο. Συνέβαλαν στην απόφαση του Βέλγου εισαγγελέα, την οποία ανέφερε το Politico τη Δευτέρα, να ζητήσει την άρση της ασυλίας μιας ομάδας ευρωβουλευτών, ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί έρευνα εναντίον τους.

Οι έκτακτες αποκαλύψεις αποτελούν το τελευταίο κεφάλαιο σε ένα έπος που συνδυάζει ανησυχίες σχετικά με την εμβέλεια της Κίνας στην ευρωπαϊκή πολιτική και το πόσο επιρρεπείς είναι οι νομοθέτες της Ε.Ε. στη δωροδοκία και τις ύποπτες πρακτικές άσκησης πίεσης, ακόμη και έπειτα από μια σειρά παρόμοιων σκανδάλων.

Η Huawei απέκτησε ένα ιδιωτικό θεωρείο στο στάδιο Constant Vanden Stock της Άντερλεχτ στις νοτιοδυτικές Βρυξέλλες για τη σεζόν 2024/25 -μια χρονιά κατά την οποία ο σύλλογος φιλοξένησε ευρωπαϊκούς γίγαντες, όπως η Φενερμπαχτσέ, η Πόρτο και η Ρεάλ Σοσιεδάδ- έναντι περίπου 50.000 ευρώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της RSC Άντερλεχτ.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που έχουν γνώση της έρευνας, οι βελγικές αρχές διερεύνησαν αν η πρόσληψη του θεωρείου για να έρθει πιο κοντά στους ευρωβουλευτές ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου που χρησιμοποιούν οι λομπίστες της Huawei για να προωθήσουν τη θέση της εταιρείας στη χάραξη πολιτικής της Ε.Ε.

Την εποχή των αρχικών καταγγελιών, οι βελγικές εισαγγελικές αρχές δήλωσαν ότι εξέταζαν πιθανές περιπτώσεις δωροδοκίας που περιελάμβαναν βουλευτές που πληρώνονταν για την ανάληψη πολιτικών θέσεων, υπερβολικά δώρα, πληρωμένα ταξίδια και προσκλήσεις σε εκδηλώσεις. Τα περιστατικά που ερευνώνται καλύπτουν μια περίοδο από το 2021 έως το τέλος του 2024.

Σύμφωνα με τα αρχεία των συνομιλιών στις οποίες συμμετείχε ο λομπίστας της Huawei, ο λόγος που η εταιρεία μίσθωνε τη σουίτα ήταν για να κάνει τις πρώτες επαφές με τους πολιτικούς και να προσπαθήσει να τους «λαδώσει», σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν την έρευνα.

Ο λομπίστας κατάφερε να φέρει στη σουίτα φρεσκοεκλεγμένους ευρωβουλευτές, προσκαλώντας πρώτα τους βοηθούς τους. Στη συνέχεια οι προσκλήσεις επεκτάθηκαν σε νομοθέτες από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών ομάδων, καθώς και σε πρώην ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ, δήλωσαν δύο από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην έρευνα.

Οι μέθοδοι παρακολούθησης που χρησιμοποίησαν οι βελγικές αρχές είναι «αρκετά συνηθισμένες σε μια τέτοια έρευνα», δήλωσε ένα τέταρτο πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στην έρευνα.

Η έφοδος της αστυνομίας και η άρση ασυλίας

Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε περισσότερες από 20 τοποθεσίες στο Βέλγιο και την Πορτογαλία τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της έρευνας για τις φερόμενες παράνομες πληρωμές που πραγματοποίησε η Huawei για να εξασφαλίσει ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν οκτώ Ευρωπαίοι νομοθέτες υπέρ των συμφερόντων της εταιρείας, σύμφωνα με τον Βέλγο εισαγγελέα και το ένταλμα σύλληψης που είδε το Politico.

Πέντε άτομα κατηγορήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσαν οι εισαγγελείς στις 18 Μαρτίου. Τρεις υπάλληλοι της Huawei και ένας διευθύνων σύμβουλος του διοργανωτή συνεδρίων Forum Europe στις Βρυξέλλες εκπροσωπήθηκαν στο δικαστήριο τον Απρίλιο για ακροάσεις. Θεωρούνται αθώοι.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Άντερλεχτ δεν έχει «καμία πρόθεση να ανανεώσει» το συμβόλαιο με τη Huawei μετά τη λήξη του στο τέλος της σεζόν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συλλόγου, προσθέτοντας ότι «δεν είχαμε κανένα επίσημο αίτημα από τις βελγικές αρχές για να συμμετάσχουμε στην παρακολούθηση της σουίτας ή να συνεργαστούμε στην έρευνα».

Δύο ευρωβουλευτές, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα που οι βελγικές αρχές ζήτησαν την άρση της ασυλίας τους, ο Μαλτέζος σοσιαλιστής Daniel Attard και ο Βούλγαρος φιλελεύθερος Nikola Minchev, παραδέχθηκαν ότι παρακολούθησαν αγώνες της Άντερλεχτ και δήλωσαν στις αντίστοιχες δηλώσεις τους ότι δεν γνώριζαν ότι είχαν προσκληθεί από τη Huawei.

«Δεν μου γνωστοποιήθηκε ότι η πρόσκληση προερχόταν από κάποια εταιρεία ή ότι αφορούσε ένα εταιρικό κουτί», δήλωσε ο Attard, ο οποίος παρακολούθησε έναν αγώνα μεταξύ της Άντερλεχτ και της ουγγρικής Ferencváros τον Σεπτέμβριο του 2024.

«Απλώς ενημερώθηκα από τον βοηθό μου ότι ένας φίλος του είχε εισιτήρια για τον αγώνα και με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να συνοδεύσω αυτόν και τον γιο του», είπε.

Ο Μίντσεφ είπε ότι ο βοηθός του του είπε ότι «ένας φίλος και γείτονας» τον είχε προσκαλέσει να παρακολουθήσει έναν αγώνα μεταξύ της Άντερλεχτ και της βουλγαρικής Λουντογκόρετς τον Οκτώβριο του 2024.

Οι βελγικές αρχές ζήτησαν την Τετάρτη από το Κοινοβούλιο να άρει τις ασυλίες δύο άλλων ευρωβουλευτών, των κεντροδεξιών Ιταλών Fulvio Martusciello και Salvatore De Meo. Ένα πέμπτο αίτημα, που αφορούσε τον κεντροδεξιό Ιταλό ευρωβουλευτή Giusi Princi, αποσύρθηκε.

Σε κανέναν από τους ευρωβουλευτές δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και όλοι αρνούνται αδικήματα. Ένα αίτημα για την άρση της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή δεν σημαίνει ότι έχει παραβιάσει κάποιον νόμο. Σύμφωνα με το βελγικό νομικό σύστημα, είναι ένα απαραίτητο βήμα για να μπορέσει η αστυνομία να τους καλέσει για ανάκριση και να διεξάγει πλήρη έρευνα.

Η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του lobbying και της διαφθοράς είναι πολύ λεπτή. Οι ευρωβουλευτές επιτρέπεται να δέχονται δώρα, αλλά αν η αξία τους υπερβαίνει τα 150 ευρώ πρέπει να τα δηλώνουν.

«Παρά το ασυγχώρητα ανεκτικό σύνολο κανόνων του Κοινοβουλίου, δεν υπάρχει απλώς κανένας νόμιμος λόγος που να εξηγεί γιατί οι ευρωβουλευτές θα πρέπει να δέχονται δώρα από λομπίστες», δήλωσε ο Νικ Αϊόσα, διευθυντής της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια Ε.Ε. «Αυτό δεν είναι παρά ένα ακόμη παράδειγμα του γιατί οι κανόνες δεοντολογίας του Κοινοβουλίου εξακολουθούν να μην είναι κατάλληλοι για τον σκοπό τους».

Η βελγική εισαγγελία και η Huawei δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.