Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει στην απόφαση να συμπεριλάβει τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 2 που συνδέουν τη Γερμανία και τη Ρωσία, στο πλαίσιο νέας πρότασης κυρώσεων κατά της Μόσχας, εν μέσω επίμονων φημών για αναβίωση των ροών που το μπλοκ θέλει να σταματήσει.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσει να διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη ήδη από σήμερα Παρασκευή σχετικά με την απαγόρευση των συνδέσεων που διέρχονται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και η απόφαση θα λάβει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.
Κρίσιμο είναι το ότι το σχέδιο αυτό του μπλοκ έχει την υποστήριξη της Γερμανίας. Για τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος δήλωσε στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα ότι υποστηρίζει «την πρόταση της Επιτροπής για την έναρξη των εργασιών σχετικά με τα ευρωπαϊκά μέτρα κατά των αγωγών Nord Stream 2», βασική ελπίδα είναι ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να μετριάσουν τις συζητήσεις στο εσωτερικό της χώρας σχετικά με την αναβίωση των αγωγών, είπαν οι πηγές του πρακτορείου.
Οι φήμες σχετικά με μια πιθανή αναβίωση του έργου των αγωγών έχουν ενταθεί φέτος, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πίεσε να μεσολαβήσει για την ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ακόμη και χωρίς επίσημη απαγόρευση, η ενεργοποίηση του Nord Stream 2 -ο οποίος κατασκευάστηκε αλλά δεν πιστοποιήθηκε ποτέ από τη Γερμανία και υπέστη μερική ζημιά σε εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022- ήταν απίθανο να συμβεί σύντομα.
Οι δεσμοί της Ευρώπης με τη Μόσχα λόγω του αερίου
Η Ρωσία ήταν παλαιότερα ο μεγαλύτερος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης με πολλές διαδρομές αγωγών προς πολλές χώρες. Οι κυρώσεις αυτές που εξετάζονται θα προσδώσουν βάρος στην ολοένα και πιο σαφή θέση της Ευρώπης ότι δεν επιθυμεί καμία ουσιαστική επιστροφή των ρωσικών ροών από τους αγωγούς. Μια απαγόρευση θα προστατεύσει επίσης το Βερολίνο από το να αντιμετωπίσει μόνο του τυχόν αμερικανικές ή ρωσικές πιέσεις.
«Πρόκειται για μια πολιτική κίνηση, που αποσκοπεί στην εδραίωση του σχεδίου της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027», δήλωσε η Florence Schmit, στρατηγικός αναλυτής στον τομέα της ενέργειας στη Rabobank στο Λονδίνο. «Η πολιτική σαφήνεια θα πρέπει επίσης να αρχίσει να καταλαγιάζει κάποια μεταβλητότητα στις αγορές φυσικού αερίου που σχετιζόταν με τις on-and-of συζητήσεις για τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου».
Οι τιμές του φυσικού αερίου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, παρόλο που η περιοχή έχει αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της από αγωγούς με υγροποιημένο φυσικό αέριο από αλλού και σχεδιάζει να διακόψει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές μέχρι το τέλος του 2027. Ορισμένα έθνη, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις παραδόσεις από τον Πούτιν, και μερικοί βιομηχανικοί παράγοντες στην ανατολική Γερμανία έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η επιστροφή των ρωσικών ροών θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον τερματισμό του πολέμου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν συζητήσει τους τελευταίους μήνες με Ρώσους ομολόγους τους παγκόσμια ενεργειακά έργα ως πιθανό πεδίο συνεργασίας. Σε αυτές τις συζητήσεις, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom PJSC επιθυμούσε διακαώς οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση των αγωγών Nord Stream, ανέφερε το Bloomberg News τον Μάρτιο. Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε τον Μάιο ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, οι πιθανότητες επανεκκίνησης των συνδέσεων Nord Stream 1 ή 2 ήταν ήδη «σχετικά λίγες», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, ανεξάρτητος αναλυτής φυσικού αερίου, δεδομένου ότι η ύπαρξη μιας λειτουργικής διαδρομής μέσω της Τουρκίας και μέσω της Ουκρανίας είναι πιο λογικές διαδρομές.
«Η επιβολή κυρώσεων στους αγωγούς Nord Stream τώρα έχει να κάνει λιγότερο με την τιμωρία της Ρωσίας και περισσότερο με την απομόνωση της ΕΕ – από τους δικούς της μελλοντικούς πειρασμούς», δήλωσε η Τατιάνα Μίτροβα, ερευνήτρια στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Είναι ένα προληπτικό χτύπημα κατά της όποιας πολιτικής νοσταλγίας για το “φθηνό” ρωσικό φυσικό αέριο».
Η Επιτροπή, ο εκτελεστικός κλάδος της ΕΕ, θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με το 18ο πακέτο κυρώσεων αυτό το Σαββατοκύριακο. Η πρόταση θα απαιτήσει την ομόφωνη υποστήριξη των 27 εθνικών κυβερνήσεων του μπλοκ για να τεθεί σε ισχύ.