Γκουτέρες: Η σκληρότερη περίοδος του πολέμου στη Γάζα

«Η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εντείνεται με αποτρόπαια επίπεδα νεκρών και καταστροφής» είπε για τη Γάζα ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Αντόνιο Γκουτέρες © consilium.europa.eu

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με «τη σκληρότερη ενδεχομένως περίοδο αυτής της σκληρής σύρραξης», κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέροντας έναν πεινασμένο πληθυσμό και την εντατικοποίηση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Έπειτα από δυόμιση και πλέον μήνες αποκλεισμού, «τελικά, η ανθρωπιστική βοήθεια μπαίνει με το σταγονόμετρο», όμως αυτό που επέτρεψε το Ισραήλ αντιπροσωπεύει «μία πρέζα βοήθειας ενώ είναι αναγκαίος ένας κατακλυσμός», υπογράμμισε ενώπιον δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη. Από τη Δευτέρα, οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν εκ νέου μια περιορισμένη βοήθεια να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν 400 φορτηγά πήραν άδεια να εισέλθουν στη Γάζα από το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ. Όμως, το φορτίο από μονάχα 115 φορτηγά μπόρεσε να συλλεχθεί», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλοντας «εξωφρενικά εμπόδια», περίπλοκες διαδικασίες στις «ποσοστώσεις» που επιβάλλει το Ισραήλ, που περιορίζουν επίσης το είδος των αγαθών που επιτρέπονται. Εντούτοις, 160.000 παλέτες με βοήθεια, «αρκετές για τη φόρτωση σχεδόν 9.000 φορτηγών» περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα, υπογράμμισε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έκανε χθες γνωστό πως τα αποθέματά του που περιμένουν εκτός της Γάζας θα επέτρεπαν να τραφεί όλος ο πληθυσμός για δύο μήνες.

«Την ίδια ώρα, η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εντείνεται με αποτρόπαια επίπεδα νεκρών και καταστροφής», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως το 80% του θύλακα είναι πλέον απαγορευμένο για τον πληθυσμό.

«Πέραν του ζητήματος του αριθμού των φορτηγών σε οποιαδήποτε στιγμή, είναι σημαντικό να έχουμε στον νου μας τη συνολική εικόνα. Μια συνολική εικόνα είναι ότι χωρίς μια ταχεία, αξιόπιστη, ασφαλή και διαρκή πρόσβαση βοήθειας, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για το σύνολο του πληθυσμού θα είναι βαθιές», προειδοποίησε ο ίδιος, απευθύνοντας έκκληση εκ νέου για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων.