Σκέψεις για την επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μέχρι και το επόμενο έτος κάνουν στη Γερμανία, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανός αριθμός εθελοντών στις ένοπλες δυνάμεις της. Αυτές τις σκέψεις επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας τη χώρας Μπόρις Πιστόριους μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η Γερμανία επιδιώκει την ενίσχυση της στρατιωτικής της ισχύος έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αλλά φαίνεται ότι δεν καταφέρνει να προσελκύσει αρκετούς στρατιώτες στις τάξεις του στρατού της. Σύμφωνα με τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, τα επόμενα χρόνια θα χρειασθούν επιπλέον 100.000 στρατιώτες για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Γερμανίας απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Οι Χριστιανοδημοκράτες που ηγούνται του κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο οι Σοσιαλδημοκράτες του Μπόρις Πιστόριους είναι ελάσσονες εταίροι, προωθούν την αύξηση των αμυντικών δαπανών και δηλώνουν ανοικτοί στην υποχρεωτική θητεία, που εγκαταλείφθηκε το 2011.
«Το μοντέλο μας βασίζεται καταρχάς στην εθελοντική συμμετοχή», δηλώνει ο Πιστόριους στη συνέντευξή του στη γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο (24/5). «Αλλά αν έρθει η ώρα που δεν θα έχουμε διαθέσιμο δυναμικό από τις εθελοντικές κατατάξεις, τότε πιθανόν να αποφασίσουμε να κάνουμε τη θητεία υποχρεωτική», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι νέο νομοσχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να κατατεθεί έως και την 1η Ιανουαρίου 2026.