Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς απογοητεύεται όλο και περισσότερο από τις συνεχείς επιθέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία και τον αργό ρυθμό των ειρηνευτικών συνομιλιών, σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal. Η πιθανή αυτή στροφή σηματοδοτεί μια σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας και απειλεί να επηρεάσει ευρύτερα τις γεωπολιτικές ισορροπίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κυρώσεις δεν αναμένεται να επεκταθούν σε νέες τραπεζικές απαγορεύσεις, αλλά η ομάδα του Τραμπ εξετάζει στοχευμένα μέτρα που θα μπορούσαν να πιέσουν τη Μόσχα να αποδεχθεί μια προτεινόμενη 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, την οποία υποστηρίζει η Ουκρανία αλλά η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά εδώ και μήνες. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν καθόλου νέες κυρώσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ο Τραμπ, σε δηλώσεις του την Κυριακή, εξέφρασε την αγανάκτησή του για τη στάση του Πούτιν, λέγοντας: «Σκοτώνει πολλούς ανθρώπους. Δεν ξέρω τι του συμβαίνει. Τι στο διάολο του συνέβη;». Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν μία από τις πιο σκληρές δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου κατά του Ρώσου ομολόγου του μέχρι σήμερα.
Ο Τραμπ έχει κουραστεί από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Αξιωματούχοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις σκέψεις του Τραμπ ανέφεραν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκέφτεται ακόμη και την αποχώρηση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, εάν μια τελευταία προσπάθεια δεν αποδώσει. Πρόκειται για αξιοσημείωτη στροφή για έναν ηγέτη που είχε κάνει κεντρικό προεκλογικό του σύνθημα την άμεση επίλυση της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ασαφές παραμένει τι θα σήμαινε μια τέτοια αποχώρηση, ιδιαίτερα ως προς τη συνέχιση ή μη της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης προς το Κίεβο.
«Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να δει μια ειρηνευτική συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λέβιτ. «Έχει επίσης έξυπνα κρατήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές», πρόσθεσε.
Η στάση του Τραμπ αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη στροφή στην πολιτική της Ουάσιγκτον απέναντι στη Ρωσία. Αν και ο Τραμπ ανέλαβε την εξουσία θεωρώντας πως θα μπορούσε, χάρη στη φιλική του σχέση με τον Πούτιν, να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις δύο δυνάμεις, οι εξελίξεις τον διέψευσαν. Ο Πούτιν όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά πρόσφατα κλιμάκωσε τον πόλεμο με την μεγαλύτερη επίθεση drones και πυραύλων κατά της Ουκρανίας από την αρχή της εισβολής, εκτοξεύοντας πάνω από 350 drones και τουλάχιστον 9 πυραύλους cruise. Η Ρωσία υποστήριξε ότι τα πλήγματα ήταν αντίποινα για τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς εντός ρωσικού εδάφους.
Μερτς: Η Ουκρανία μπορεί να στοχεύσει βαθύτερα στη Ρωσία
Την ίδια ώρα, η Ουκρανία φαίνεται πως αποκτά νέα επιχειρησιακή δυνατότητα: Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο αίρουν τους περιορισμούς στην εμβέλεια των όπλων που προμηθεύουν στην Ουκρανία, επιτρέποντας πλήγματα βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.
Η πορεία του Τραμπ απέναντι στη Ρωσία έχει υπάρξει αλλοπρόσαλλη. Ενώ έχει εξετάσει σκληρά μέτρα κατά του Πούτιν, έχει επίσης μιλήσει για άρση εμπορικών φραγμών και ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα. Την Κυριακή όμως, οι δηλώσεις του ήταν ασυνήθιστα σκληρές: «Τον γνωρίζω πολύ καιρό, πάντα τα πήγαινα καλά μαζί του, αλλά στέλνει ρουκέτες σε πόλεις και σκοτώνει ανθρώπους και δεν μου αρέσει καθόλου», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γουίλιαμ Τέιλορ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σχολίασε ότι «ο Τραμπ φαίνεται να κατανοεί πλέον τον Πούτιν» και διερωτήθηκε αν αυτή η συνειδητοποίηση θα συνοδευτεί από ουσιαστικά μέτρα. “Το ερώτημα είναι αν είναι σοβαρός και αν θα προβεί τελικά στην επιβολή κυρώσεων,” ανέφερε.
Ο Τραμπ φέρεται να είχε ελπίδες πως ο Πούτιν θα του έκανε την “προσωπική χάρη” να τερματίσει τον πόλεμο, ωστόσο η άρνηση του Ρώσου προέδρου στην τελευταία τους τηλεφωνική επικοινωνία τον απογοήτευσε έντονα. Αμέσως μετά, ο Τραμπ συνομίλησε με τον Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες, εκφράζοντας τη νέα του πεποίθηση ότι ο Πούτιν δεν επιθυμεί ουσιαστικά την ειρήνη.
Πυρά Τραμπ και κατά Ζελένσκι
Η δυσπιστία του Τραμπ δεν περιορίζεται στον Πούτιν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει επανειλημμένα και την απογοήτευσή του για τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, τον οποίο κατηγορεί ότι «δεν κάνει καλό στη χώρα του» με τη ρητορική του, παρότι ο Ουκρανός ηγέτης έχει δεχθεί την προτεινόμενη κατάπαυση του πυρός.
Παρά τις αμφιβολίες, το Κογκρέσο κινείται προς την κατεύθυνση νέων κυρώσεων. Οι γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ κατέθεσαν πρόταση για κυρώσεις και επιβολή δασμών σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ουράνιο, η οποία έχει ήδη λάβει ευρεία υποστήριξη.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν μια επαναλαμβανόμενη αμερικανική εμπειρία: Προέδροι των ΗΠΑ που προσπαθούν να συνεργαστούν με τον Πούτιν καταλήγουν να αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα. Ο Τζορτζ Μπους πίστεψε ότι είδε «την ψυχή» του Ρώσου προέδρου. Ο Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε «επανεκκίνηση» των σχέσεων. Και οι δύο διαψεύστηκαν. Ο Τραμπ ίσως είναι ο επόμενος πρόεδρος που προσγειώνεται στην ίδια διαπίστωση: με τον Πούτιν, οι υποσχέσεις σπάνια γίνονται πράξεις.