Οι όροι του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία περιλαμβάνουν την απαίτηση να δεσμευτούν γραπτώς οι ηγέτες της Δύσης, ότι θα σταματήσουν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή και θα άρουν μέρος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρεις ρωσικές πηγές.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τελευταίες ημέρες εκφράζει αυξανόμενη απογοήτευση με τον Πούτιν, προειδοποιώντας την Τρίτη πως ο Ρώσος ηγέτης «παίζει με τη φωτιά» αρνούμενος να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις εκεχειρίας με το Κίεβο, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν προέλαση στο πεδίο της μάχης.
Μετά από δίωρη συνομιλία με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε πως συμφώνησε να συνεργαστεί με την Ουκρανία πάνω σε ένα υπόμνημα που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, περιλαμβανομένου και του χρονοδιαγράμματος για κατάπαυση του πυρός. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι συντάσσει τη δική της εκδοχή του υπομνήματος, αλλά δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο χρόνο θα απαιτήσει. Το Κίεβο και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατηγορούν τη Μόσχα ότι κωλυσιεργεί, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία.
«Ο Πούτιν είναι έτοιμος για ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ανώτατη ρωσική πηγή με γνώση των διεργασιών εντός του Κρεμλίνου, που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι τρεις ρωσικές πηγές ανέφεραν πως ο Πούτιν ζητά «γραπτή» εγγύηση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ότι δεν θα διευρυνθεί η συμμαχία του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή — δηλαδή να αποκλειστεί επίσημα η ένταξη της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Η Ρωσία επιθυμεί επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες τρεις πηγές, η Ουκρανία να παραμείνει ουδέτερη, να αρθούν ορισμένες δυτικές κυρώσεις, να διευθετηθεί το ζήτημα των παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση και να υπάρξει προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.
Η πρώτη πηγή ανέφερε ότι, αν ο Πούτιν αντιληφθεί πως δεν μπορεί να επιτύχει ειρηνευτική συμφωνία με τους δικούς του όρους, θα επιχειρήσει να δείξει στους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους μέσω στρατιωτικών νικών ότι «η ειρήνη θα είναι ακόμη πιο επώδυνη».
Ο Πούτιν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να αντιμετωπίζει τις ρίζες της σύγκρουσης. Το Κίεβο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία ζητά από τη Δύση ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με πραγματική ισχύ ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.
Το ΝΑΤΟ έχει επίσης δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική των «ανοικτών θυρών» επειδή το απαιτεί η Μόσχα.
Oι τριγμοί στις σχέσεις Τραμπ-Πούτιν και τα «κέρδη» μετά από τρία χρόνια πολέμου
Ο Πούτιν διέταξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να εισβάλουν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μετά από οκτώ χρόνια πολέμου στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε ρωσόφιλους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρωσία ελέγχει σήμερα λίγο λιγότερο από το 20% της Ουκρανίας. Αν και οι ρωσικές προελάσεις έχουν επιταχυνθεί τον τελευταίο χρόνο, ο πόλεμος κοστίζει ακριβά και στις δύο πλευρές, τόσο σε απώλειες όσο και σε στρατιωτικές δαπάνες.
Το Reuters μετέδωσε τον Ιανουάριο ότι ο Πούτιν ανησυχεί για τις οικονομικές στρεβλώσεις στην εμπόλεμη οικονομία της Ρωσίας, εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού και υψηλών επιτοκίων που επιβλήθηκαν για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Η τιμή του πετρελαίου, ο βασικός πυλώνας της ρωσικής οικονομίας, έχει σημειώσει συνεχή πτώση φέτος.
Ο Τραμπ, ο οποίος υπερηφανεύεται για τις φιλικές του σχέσεις με τον Πούτιν και έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι ο Ρώσος ηγέτης επιθυμεί ειρήνη, προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον ενδέχεται να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις εάν η Μόσχα καθυστερήσει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Την Κυριακή, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ υπονόησε ότι ο Πούτιν είχε “τρελαθεί τελείως”, εξαπολύοντας μαζική αεροπορική επίθεση κατά της Ουκρανίας την προηγούμενη εβδομάδα.
Η πρώτη πηγή δήλωσε ότι αν ο Πούτιν εντοπίσει τακτικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, θα προχωρήσει περαιτέρω στην Ουκρανία — και ότι το Κρεμλίνο πιστεύει πως η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά για χρόνια, ανεξαρτήτως κυρώσεων και οικονομικού κόστους που της επιβάλει η Δύση.
Η δεύτερη πηγή είπε ότι ο Πούτιν είναι πλέον λιγότερο διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς στο θέμα των εδαφών, και εμμένει στη δημόσια θέση του ότι επιθυμεί το σύνολο των τεσσάρων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που έχει διεκδικήσει η Ρωσία. «Ο Πούτιν έχει σκληρύνει τη στάση του», δήλωσε η δεύτερη πηγή για το ζήτημα των εδαφικών διεκδικήσεων.
Καθώς ο Τραμπ και ο Πούτιν ανταλλάσσουν δημόσια δηλώσεις για τις προοπτικές ειρήνης στην Ουκρανία, το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν η ένταση του πολέμου και η σκλήρυνση των θέσεων σηματοδοτούν αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας ή κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.
Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, ο Πούτιν παρουσίασε τους αρχικούς του όρους για άμεσο τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από τα εδάφη τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που διεκδικεί και ελέγχει σε μεγάλο βαθμό η Ρωσία. Εκτός από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, η Ρωσία ελέγχει σήμερα σχεδόν όλη τη Λουγκάνσκ, πάνω από το 70% των Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας, ενώ κατέχει τμήματα των Χάρκοβο και Σούμι και απειλεί την περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ.