Σε ιστορικό χαμηλό η εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα

Το 73% των ερωτηθέντων (ποσοστό-ρεκόρ) δηλώνει ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κίνα γίνεται όλο και πιο δύσκολο

Κατάστημα Tiffany στην Κίνα © EPA/HOW HWEE YOUNG

Η εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων απέναντι στην Κίνα έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ — χαμηλότερα ακόμη και από τα χρόνια της πανδημίας — εξαιτίας της υποτονικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και των ευρύτερων γεωπολιτικών ανησυχιών.

Η δραματική αυτή πτώση καταγράφεται στην ετήσια έρευνα του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, στην οποία συμμετείχαν 503 επιχειρήσεις κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και την οποία επικαλείται το CNBC.

Tέταρτη συνεχόμενη χρονιά αρνητικού ρεκόρ

Ένα ποσοστό-ρεκόρ 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Κίνα έγινε πιο δύσκολο τον τελευταίο χρόνο — πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που το ποσοστό αυτό σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

«Οι εταιρείες νιώθουν έντονη πίεση. Είναι απαισιόδοξες, αλλά ταυτόχρονα βρίσκουν ακαταμάχητες τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Κίνας, γεγονός που τις αναγκάζει να διατηρήσουν παρουσία στην αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Jens Eskelund.

Η έρευνα δείχνει ότι τα προβλήματα των ξένων επιχειρήσεων στην Κίνα έχουν ενταθεί μετά τα παρατεταμένα lockdown λόγω κορονοϊού, που διέλυσαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Παράλληλα, τα τοπικά brands έχουν καταστεί πιο ανταγωνιστικά, ενώ η συνολική καταναλωτική ζήτηση παραμένει υποτονική — επηρεασμένη από την κρίση στον τομέα ακινήτων και την αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας.

Πληγή στα καλλυντικά

Ιδιαίτερα βαριά είναι η πτώση στον κλάδο των καλλυντικών, ο οποίος κατέγραψε μείωση εσόδων κατά 45% το 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την έκθεση του Επιμελητηρίου, αυτή ήταν μόλις η δεύτερη φορά την τελευταία δεκαετία που ο τομέας βίωσε μείωση εσόδων. Η αιτία εντοπίζεται στην πτώση της τοπικής ζήτησης.

Αντιθέτως, η αεροπορία και η διαστημική βιομηχανία ήταν από τους λίγους τομείς που ανέφεραν ότι η δραστηριοποίηση στην Κίνα έγινε πιο εύκολη.

Ραγδαία πτώση αισιοδοξίας για κερδοφορία και επενδύσεις

Παράλληλα, μόλις το 12% (ιστορικό χαμηλό ποσοστό) των συμμετεχόντων δήλωσε αισιόδοξο για την κερδοφορία τους στην Κίνα τα επόμενα δύο χρόνια. Εξίσου χαμηλό ήταν το ποσοστό που κατέταξε την Κίνα ως κορυφαίο προορισμό για μελλοντικές επενδύσεις. Μόνο το 38% δήλωσε ότι σκοπεύει να επεκταθεί στη χώρα μέσα στον επόμενο χρόνο — άλλο ένα ιστορικό χαμηλό.

Παρά τις εξαγγελίες του Πεκίνου για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, πολλά εμπόδια παραμένουν. Το 63% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχασε επιχειρηματικές ευκαιρίες λόγω περιορισμών στην πρόσβαση στην αγορά και ρυθμιστικών εμποδίων.

Ειδικά στον τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανέφεραν διακρίσεις, εξαιτίας πρακτικών δημοσίων προμηθειών που ευνοούν τους εγχώριους παίκτες.

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές αποχωρήσεις από την Κίνα

Ο τόνος της απογοήτευσης θυμίζει παρόμοια ευρήματα στην ετήσια έρευνα αμερικανικών επιχειρήσεων στην Κίνα που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο. Εκεί, ένα ιστορικό ποσοστό δήλωσε ότι επιταχύνει τα σχέδια αποχώρησης παραγωγής ή προμηθειών από την Κίνα.

Ωστόσο, το 53% των ευρωπαϊκών εταιρειών δήλωσε ότι θα αύξανε τις επενδύσεις του, αν η Κίνα έπαιρνε πιο ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης στην τοπική αγορά.

Παρά την απογοήτευση, η Κίνα εξακολουθεί να κυριαρχεί στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της ικανότητάς της να προσφέρει ποιότητα με το χαμηλότερο κόστος, τόνισε ο Eskelund, αναφερόμενος σε συνομιλίες με εκατοντάδες επιχειρήσεις στα έξι παραρτήματα του Επιμελητηρίου στην Κίνα.

Περισσότερο από το 25% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αυξάνει την εγχώρια παραγωγή στην Κίνα, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις εντοπιότητας και να φτάσει ευκολότερα την εγχώρια αγορά.

Αντιθέτως, μόλις το 10% δήλωσε ότι δημιουργεί εναλλακτικές εφοδιαστικές αλυσίδες εκτός Κίνας, διατηρώντας παράλληλα τις υφιστάμενες υποδομές στη χώρα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις είπαν ότι οι Κινέζοι προμηθευτές τους μεταφέρουν επίσης μέρος της παραγωγής στο εξωτερικό.

Κρίσιμη συνάντηση ΕΕ–Κίνας τον Ιούλιο

Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα αναμένεται να πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ενόψει των αυξημένων δασμών από τις ΗΠΑ.

Η Ε.Ε. παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, σε περιφερειακό επίπεδο.