Ρωσία: Επίθεση με αριθμό ρεκόρ 472 drones στην Ουκρανία

Σφοδρή επίθεση σε όλη την ουκρανική επικράτει με 472 drones, αριθμό ρεκόρ από όταν η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα

Ουκρανοί διασώστες στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία © EPA, SERGEY KOZLOV

Η Ουκρανία δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι η επικράτειά της τέθηκε στο στόχαστρο 472 ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη διάρκεια της νύχτας. Πρόκεται για αριθμό ρεκόρ από όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, παραμονή των νέων διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διεξαχθούν με τη Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ρωσία εξαπέλυσε 472 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πυραύλους, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία, λέγοντας πως εξουδετέρωσε 385 από αυτά. Ο εκπρόσωπος της ΠΑ επιβεβαίωσε στη συνέχεια στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν η μεγαλύτερη επίθεση ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα στείλει αντιπροσωπεία στις ειρηνευτικές

Στο μεταξύ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως η Ουκρανία θα συμμετάσχει στη συνάντηση που προγραμματίζεται στην Κωνσταντινούπολη για αύριο Δευτέρα και την οποία πρότεινε η Ρωσία με στόχο τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο.

«Περιέγραψα τις θέσεις (της Ουκρανίας) πριν τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram έπειτα από συνομιλίες με αξιωματούχους της κυβέρνησής του.

Οι προτεραιότητες της Ουκρανίας είναι να εξασφαλίσει «πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση πυρός», καθώς και την «επιστροφή κρατουμένων» και παιδιών από την Ουκρανία τα οποία το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι τα απήγαγε, υπογράμμισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας θα είναι για άλλη μια φορά ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, όπως και στον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων τον Μάιο.

Ρωσία: Η Δύση να μην εξοπλίζει την Ουκρανία στη διάρκεια εκεχειρίας

Στο μεταξύ ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε το Σάββατο πως η Μόσχα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο εκεχειρίας στην Ουκρανία για να ανοίξει ο δρόμος για μια διαρκή διευθέτηση, αρκεί τα δυτικά κράτη να σταματήσουν να εξοπλίζουν το Κίεβο και η Ουκρανία να σταματήσει την επιστράτευση στη διάρκεια οποιασδήποτε κατάπαυσης πυρός.

Ωστόσο, ο Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι μια απλή κατάπαυση πυρός δεν είναι αρκετή για να τερματίσει η Μόσχα τον τριετή και πλέον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Για να επιτύχουμε μια βιώσιμη και διαρκή διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες της», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια. «Αυτό που προτείνουμε είναι ένας δεύτερος γύρος συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Δευτέρα (…) όπου μπορούμε να ανταλλάξουμε μνημόνια σχετικά με τις προσεγγίσεις των δύο πλευρών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».