Μπαράζ κυβερνοεγκλημάτων από hacktivists στη Γερμανία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του ιδίως για τις επιθέσεις από την Ρωσία. Ρίσκο γεωπολιτικών συγκρούσεων

Ηλεκτρονικές απάτες © 123RF

Σημαντική άνοδο καταγράφουν τα τελευταία χρόνια τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Αστυνομίας κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ), ενώ οι γερμανικές αρχές ασφάλειας ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιθέσεις χάκερ από την Ρωσία. Αυξημένες είναι και οι κυβερνοεπιθέσεις από εχθρούς του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Γερμανία γίνεται όλο και πιο συχνά στόχος κυβερνοεγκληματιών, αλλά και των λεγόμενων «hacktivists» από το εξωτερικό, των οποίων το κίνητρο είναι κυρίως πολιτικό – ακτιβιστικό και αφορούν συνήθως ενέργειες υπέρ της Ρωσίας ή εναντίον του Ισραήλ. Επιπλέον, για το 2024, ενώ ο αριθμός των υποθέσεων με ύποπτους ως δράστες άτομα εντός Γερμανίας μειώθηκε από 134.000 σε 131.000, τα κυβερνοεγκλήματα που διαπράχθηκαν από το εξωτερικό αυξήθηκαν από 190.000 σε 202.000 περιπτώσεις.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του ιδίως για τις επιθέσεις από την Ρωσία. «Διαπιστώνουμε αυξανόμενη επέκταση των γεωπολιτικών συγκρούσεων στον ψηφιακό χώρο», δήλωσε ο υπουργός Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επισημαίνοντας ακόμη την αύξηση της υβριδικής απειλής για την χώρα.

«Αναβαθμίζουμε μαζικά τα νομικά, τεχνικά και οργανωτικά εργαλεία μας», δήλωσε ο κ. Ντόμπριντ και εξήγησε ότι αυτό συνεπάγεται περισσότερες εξουσίες στις αρχές ασφαλείας και υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας στην κυβέρνηση και στην διοίκηση, με χρήση και της Τεχνητής Νοημοσύνης, την οποία, όπως είπε, χρησιμοποιούν ήδη οι επιτιθέμενοι. «Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν τεράστιες δυνατότητες να προκαλέσουν ζημιά και αποτελούν απειλή για την οικονομία, το κράτος και την κοινωνία», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Στην έκθεσή της, η ΒΚΑ αναδεικνύει ακόμη μεταξύ άλλων τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις, ιδρύματα και κυρίως εταιρίες μικρότερου μεγέθους και επισημαίνει το «κυβερνοέγκλημα ως παρεχόμενη υπηρεσία», με εγκληματίες οι οποίοι προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους σε αγορές μέσω του «σκοτεινού ιστού».