Δεν αποχωρεί η Τουρκία από τη Συρία

Η Άγκυρα υποστηρίζει τη Συρία, δεν έχει άμεσα σχέδια για αποχώρηση των δυνάμεών της δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ Σάρα © EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Η Τουρκία εκπαιδεύει και παρέχει συμβουλές στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας και τις βοηθά στη βελτίωση της άμυνας της χώρας, ενώ δεν έχει άμεσα σχέδια για την αποχώρηση ή τη μετεγκατάσταση των στρατευμάτων της που σταθμεύουν εκεί, δήλωσε στο Reuters ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε σύμμαχο κλειδί της νέας κυβέρνησης της Συρίας, αφότου Σύροι αντάρτες -μεταξύ των οποίων κάποιοι που υποστηρίζονται από την Άγκυρα-ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ τον Δεκέμβριο βάζοντας τέλος σε πέντε δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας από την οικογένειά του.

Η Άγκυρα έχει δεσμευθεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Συρίας αλλά και στην επιστροφή στην πατρίδα τους των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. Εξάλλου τον προηγούμενο μήνα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στη Συρία.

Η νεοαποκτηθείσα τουρκική επιρροή στη Δαμασκό έχει προκαλέσει ανησυχία στο Ισραήλ και κινδυνεύει να οδηγήσει σε αντιπαράθεση -ή και σε χειρότερη εξέλιξη- μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων.

Ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ -το οποίο εξαπέλυσε χθες Τρίτη το βράδυ νέα σειρά αεροπορικών επιθέσεων εναντίον στόχων στη νότια Συρία- συνεχίζουν τις συνομιλίες προκειμένου να αποφευχθεί ένα στρατιωτικό ατύχημα στη χώρα.

Η βασική προτεραιότητα της Τουρκίας στη Συρία είναι η διατήρηση της εδαφικής της ακεραιότητας και ενότητας και η εξάλειψη της τρομοκρατίας, τόνισε ο Γκιουλέρ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη Δαμασκό σε αυτές τις προσπάθειες.

«Έχουμε αρχίσει να παρέχουμε στρατιωτική εκπαίδευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ λαμβάνουμε μέτρα για να αυξηθεί η αμυντική ικανότητα της Συρίας», εξήγησε ο Τούρκος υπουργός χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Γκιουλέρ σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί ενδεχόμενη αποχώρηση ή μετακίνηση των περισσότερων από 20.000 τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στη Συρία.

Η Άγκυρα ελέγχει μεγάλες περιοχές στη βόρεια Συρία και έχει δημιουργήσει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εκεί, έπειτα από σειρά διασυνοριακών επιχειρήσεων που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια εναντίον Κούρδων μαχητών τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

Αυτό μπορεί «να επανεξεταστεί μόνο όταν η Συρία επιτύχει την ειρήνη και τη σταθερότητα, όταν εξαλειφθεί πλήρως η τρομοκρατική απειλή στην περιοχή, όταν διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια των συνόρων μας και όταν ολοκληρωθεί η αξιοπρεπής επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να φύγουν», υπογράμμισε ο Γκιουλέρ.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι υπονομεύει την ειρήνη και την ανοικοδόμηση της Συρίας με τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εκεί τους τελευταίους μήνες, ενώ από τα τέλη του 2023 ασκεί έντονη κριτική στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Ωστόσο, οι δύο περιφερειακές δυνάμεις εργάζονται διακριτικά για τη δημιουργία ενός μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων στη Συρία.

Ο Γκιουλέρ χαρακτήρισε τις συνομιλίες αυτές «συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο με στόχο τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής συγκρούσεων προκειμένου να προλάβουμε ανεπιθύμητα γεγονότα» ή μια άμεση σύγκρουση.