Η Ρωσία εκτόξευσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα με αριθμό ρεκόρ 499 drones και πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Kinzhals και 14 πυραύλων cruise στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε 460 drones και 19 από τους 20 πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία, πρόσθεσε η Πολεμική Αεροπορία στην ανακοίνωσή της.
Την 1η Ιουνίου η Ουκρανία είχε γίνει στόχος 472 drones, αριθμό ρεκόρ ως τότε.
Παράλληλα ο ουκρανικός στρατός επεσήμανε ότι στη διάρκεια της νύχτας έπληξε δύο αεροσκάφη στη στρατιωτική αεροπορική βάση Σαβασλέφκα της Ρωσίας.
«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο εχθρικά αεροσκάφη (πιθανόν ένα MiG-31 και ένα Su-30/34) επλήγησαν», διευκρίνισε με ανάρτησή του στο Telegram.
Οι νέες αυτές επιθέσεις σημειώνονται την ώρα που Κίεβο και Μόσχα αναμένεται να ανταλλάξουν αιχμαλώτους και σορούς στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης.
Αρχικά η ανταλλαγή αυτή σχεδιαζόταν να γίνει το Σαββατοκύριακο, όμως τελικά θα πραγματοποιηθεί «αυτή την εβδομάδα», σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών Πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ.
Ουκρανικά drones χτύπησαν ρωσικό εργοστάσιο που ασχολείται με την παραγωγή πυραύλων
Παράλληλα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τα drones της χτύπησαν μια ρωσική ερευνητική και παραγωγική εγκατάσταση που προμηθεύει εξαρτήματα για πυραύλου.
Δύο ουκρανικά drones χτύπησαν τις εγκαταστάσεις μιας εταιρείας ανάπτυξης και κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών στο Τσεμποξάρι, η οποία διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία της για να προστατεύσει τους υπαλλήλους της, σύμφωνα με ανάρτηση στο Telegram του Ολέγκ Νικολάεφ, κυβερνήτη της ρωσικής περιφέρειας Τσουβάσια, που βρίσκεται 1.300 χλμ. (800 μίλια) από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Το εργοστάσιο συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Iskander, δήλωσε ο Αντρέι Κοβαλένκο, επικεφαλής του Ουκρανικού Κέντρου Αντιμετώπισης Προπαγάνδας, στο Telegram. Παράγει επίσης συστήματα πλοήγησης για ρωσικά drones Shahed και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε βόμβες γλιστρούσας πτήσης, σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις μη επανδρωμένων συστημάτων.
Η επίθεση στο εργοστάσιο έρχεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν την Ουκρανία με μεγάλες επιθέσεις πυραύλων και drones εδώ και αρκετές ημέρες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε σε τηλεφωνική συνομιλία ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει τις επιχειρήσεις των ουκρανικών drones που κατέστρεψαν αρκετούς στρατηγικούς πυρηνικούς βομβαρδιστικούς σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.
Η Ουκρανία στοχεύει τακτικά ρωσικά εργοστάσια που ασχολούνται με την στρατιωτική παραγωγή, καθώς η πλήρης εισβολή της Μόσχας συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά. Ενώ αξιωματούχοι από το Κίεβο και τη Μόσχα πραγματοποίησαν δύο φορές τον τελευταίο μήνα άμεσες συνομιλίες στην Τουρκία, η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί τα αιτήματα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ουκρανίας να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.