Ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν στο διαδίκτυο και στα καταστήματα μειώθηκε κατά 2,7% τον Μάιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χειρότερο από την πτώση 0,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.
Ενώ τους πρώτους μήνες του 2025 ο λιανικός τομέας της Βρετανίας είχε καλή απόδοση, η αύξηση των πωλήσεων που τροφοδοτήθηκε από τις καλές καιρικές συνθήκες και την αύξηση των πραγματικών μισθών σταμάτησε ξαφνικά. Η πτώση του Μαΐου ανέτρεψε πλήρως τα κέρδη από την αρχή του έτους.
Ο ασθενέστερος λιανικός τομέας θα προστεθεί στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το δεύτερο τρίμηνο, μετά την εντυπωσιακή ανάπτυξη στην αρχή του 2025. Ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία συρρικνώθηκε τον Απρίλιο και οι αναλυτές προβλέπουν απότομη επιβράδυνση κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Η λίρα μείωσε τα κέρδη της μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο και έκλεισε με άνοδο 0,1% στα 1,3484 δολάρια την ημέρα.
Αυτό αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση των Εργατικών, η οποία πρέπει να ενισχύσει τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Βρετανίας για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τις δαπάνες. Ένα κενό στα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης απειλεί να προκαλέσει περισσότερες αυξήσεις φόρων στον επόμενο προϋπολογισμό της υπουργού Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς που αναμένεται τον Νοέμβριο.
Το ONS ανέφερε ότι η πτώση τον Μάιο οφείλεται στην υποχώρηση κατά 5% των πωλήσεων τροφίμων, με γενική αδυναμία στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Τα καταστήματα οικιακών ειδών υπέστησαν πτώση 2,5%, ενώ τα είδη ένδυσης και υπόδησης σημείωσαν πτώση 1,8%.
«Η δυναμική επιβραδύνεται λόγω των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές, των διαταραχών στο διεθνές εμπόριο και της επιφυλακτικής στάσης των καταναλωτών», δήλωσε ο Rajeev Shaunak, επικεφαλής του τμήματος καταναλωτών της λογιστικής εταιρείας MHA.
Η επιφυλακτική στάση των καταναλωτών έχει συγκρατήσει την οικονομία τα τελευταία χρόνια και υπήρχαν ελπίδες ότι τα νοικοκυριά θα άρχιζαν επιτέλους να χαλαρώνουν τα κορδόνια της τσέπης τους. Αντ’ αυτού, οι καταναλωτές μπορεί απλώς να προχώρησαν σε πρόωρες δαπάνες, οδηγώντας σε απότομη υποχώρηση τον Μάιο.
Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών βελτιώθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο, μετά από το νέο χαμηλό που σημείωσε υπό την κυβέρνηση των Εργατικών τον Απρίλιο, όταν αυξήθηκαν τα έξοδα και ο Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε τα μέτρα για τους δασμούς έναντι των κύριων εμπορικών εταίρων. Η σταδιακή χαλάρωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, η ιστορικά χαμηλή ανεργία και οι αυξήσεις των μισθών πάνω από τον πληθωρισμό ενισχύουν τα οικονομικά των νοικοκυριών.
Την Παρασκευή, ο δείκτης της GfK, ο οποίος παρακολουθείται στενά, έδειξε ότι η εμπιστοσύνη τον Ιούνιο ανέκαμψε στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, αν και παραμένει κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν όταν η Εργατική κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Νιλ Μπέλαμι, διευθυντής καταναλωτικών μελετών της GfK, προειδοποίησε ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών «εξακολουθεί να είναι εύθραυστη», επισημαίνοντας τον αυξημένο πληθωρισμό και προειδοποιώντας για πιθανό πλήγμα από την αύξηση των τιμών της βενζίνης μετά την κλιμάκωση των εντάσεων.