Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία (Mar Elias) στη Δαμασκό της Συρίας έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας, σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 52 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι αρχές. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας εντός της Δαμασκού μετά τη φυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ανακοίνωσε ότι ο καμικάζι ήταν μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Το άτομο αυτό μπήκε στην εκκλησία, άνοιξε πυρ και στην συνέχεια πυροδότησε την ζώνη με τα εκρηκτικά, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του συριακού υπουργείου Εσωτερικών.
Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι δύο άνδρες συμμετείχαν στην επίθεση, περιλαμβανομένου του βομβιστή αυτοκτονίας.
Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή, ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνση θυμάτων και τραυματιών. Υλικές ζημιές υπέστη η εκκλησία, η οποία χρονολογείται από τον 8ο αιώνα και είχε ανακαινιστεί τον 19ο.
Ο Σύρος πρόεδρος Άχμεντ αλ Σάρα, ο οποίος ηγήθηκε της επίθεσης κατά του Άσαντ που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος κι έπειτα ανέλαβε την ηγεσία της χώρας τον Ιανουάριο, έχει επανειλημμένως δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει τις μειονότητες στην χώρα.
Η γαλλική κυβέρνηση καταδίκασε με δριμύτητα την επίθεση κατά της εκκλησίας στη Δαμασκό, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα επανέλαβε τη δέσμευσή της για μία μετάβαση στη Συρίαμ η οποία «θα επιτρέπει στους Σύρους και τις Σύρες οποιουδήποτε θρησκεύματος να ζήσουν με ειρήνη και ασφάλεια σε μία ελεύθερη, ενωμένη, πολυπολιτισμική, ευημερούσα, σταθερή και κυρίαρχη Συρία».
Aftermath of the terror attack in Syria. https://t.co/FzTD2cQKJw pic.twitter.com/ZdI6bZZUkN
— Clash Report (@clashreport) June 22, 2025
ΥΠΕΞ: Απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης στον ελληνορθόδοξο ναό
Την απερίφραστη καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στον ελληνορθόδοξο μαό του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό εξέφρασε με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών.
Το ΥΠΕΞ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και, αφού τονίζει ότι αύριο Δευτέρα ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, απαιτεί από τις μεταβατικές αρχές της Συρίας να αναλάβουν άμεσα δράση για την απόδοση ευθυνών στους εμπλεκόμενους, αλλά και να εφαρμόσουν μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια των χριστιανικών κοινοτήτων και όλων των θρησκευτικών ομάδων, επιτρέποντάς τους να ζουν χωρίς φόβο.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε στην ανακοίνωση του:
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια τρομοκρατική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην ελληνορθόδοξη εκκλησία Μαρ Ηλίας στη Δαμασκό της Συρίας.
Οι θρησκευτικοί χώροι δεν πρέπει ποτέ να είναι στόχοι τρομοκρατίας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να ασκεί την πίστη του με απόλυτη ειρήνη και ασφάλεια. Απαιτούμε από τις μεταβατικές αρχές της Συρίας να αναλάβουν άμεσα δράση για την απόδοση ευθυνών στους εμπλεκόμενους και να εφαρμόσουν μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια των χριστιανικών κοινοτήτων και όλων των θρησκευτικών ομάδων, επιτρέποντάς τους να ζουν χωρίς φόβο.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης θα ενημερώσει τους εταίρους του στην ΕΕ αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων».