Ο Aμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Τομ Μπάρακ, πιστεύει ότι η διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και για τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα θα πρέπει να επιλυθεί «μέχρι το τέλος του έτους».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό διπλωμάτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσουν οδηγίες στους επικεφαλής της διπλωματίας τους ώστε «να βρεθεί ένας τρόπος να μπει τέλος».
Το 2019 οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία (βάσει του νόμου CAATSA) –αν και σύμμαχός τους στο ΝΑΤΟ– επειδή αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία του συστήματος S-400 θα επέτρεπε στη Ρωσία να συλλέγει πληροφορίες για τις δυνατότητες αυτών των μαχητικών αεροσκαφών. Και αυτό παρά το ότι η Τουρκία είχε ήδη επενδύσει οικονομικά και βιομηχανικά στο πρόγραμμα εξαρχής.
«Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον έχουν μπροστά τους μια ουσιαστική ευκαιρία να λύσουν τις μακροχρόνιες διαφορές που αφορούν το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και τις κυρώσεις του νόμου CAATSA έως τα τέλη του 2025», δήλωσε στις 29 Ιουνίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ.
«Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι ανοιχτό στο να ξαναδεί το ζήτημα. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έχουν ήδη τονίσει πόσο σημαντικό είναι να γίνει μια “νέα αρχή”», ανέφερε ο Μπάρακ μιλώντας σήμερα στο κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Ο Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει να αρθούν οι κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αναζωογονούσε τη διμερή αμυντική συνεργασία. Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, επιμένει ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε χαλάρωση είναι η απομάκρυνση των ρωσικών συστημάτων.
Ο Αμερικανός πρέσβης παραδέχτηκε πως το ζήτημα των F-35 έχει αποτελέσει μήλον της έριδος εδώ και χρόνια, αλλά σημείωσε πως πλέον υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν το αδιέξοδο.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Ερντογάν — μαζί με τον υπουργό Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Εξωτερικών Φιντάν — θα δώσουν εντολή στις ομάδες τους να βρουν μια λύση. Το Κογκρέσο θα στηρίξει μια ρεαλιστική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μπάρακ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ρεαλιστικός στόχος να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση έως το τέλος του έτους, ενώ πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα ώθηση στις διμερείς επαφές, με ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ των προέδρων και των επικεφαλής της διπλωματίας.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, Άγκυρα και Ουάσινγκτον σχεδιάζουν να επανεξετάσουν συνολικά την ατζέντα των τελευταίων πέντε ετών.
«Τα F-35, τα F-16, οι S-400, οι κυρώσεις και οι δασμοί είναι απλώς επιμέρους ζητήματα μπροστά στον γενικότερο στόχο μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι, για πρώτη φορά, διαφαίνεται αμοιβαία βούληση ΗΠΑ και Τουρκίας όχι μόνο να παραμείνουν αμυντικοί εταίροι αλλά να προχωρήσουν σε βαθύτερη στρατηγική συνεργασία.