Καύσωνας στην Ευρώπη: Οι θερμοκρασίες ρεκόρ και οι επιπτώσεις

Σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος ξεπερνά τους 45 βαθμούς. Στην Ιταλία καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος που αποδίδεται στο κύμα καύσωνα

Καύσωνας στην Ισπανία ©EPA/DAVID ARJONA

Ο καύσωνας που πλήττει την Ευρώπη έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου. Αυτό το ακραίο φαινόμενο που απειλεί τη δημόσια υγεία, καθιστά ολοένα και πιο εμφανή τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, από τη Νότια Ισπανία και την Πορτογαλία μέχρι τη Γαλλία, την Ιταλία και τα Βαλκάνια.

Στη Γαλλία, οκτώ διαμερίσματα, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, τέθηκαν σε «κόκκινο συναγερμό» λόγω των αναμενόμενων ιδιαίτερα υψηλών και αποπνικτικών θερμοκρασιών. Αυτό το υψηλότερο επίπεδο υγειονομικής προειδοποίησης σημαίνει ότι οι Αρχές θα λάβουν έκτακτα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού.

Στην Ιταλία, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος που αποδίδεται στο φετινό κύμα καύσωνα. Ειδικότερα, ένας 47χρονος ιδιοκτήτης οικοδομικής εταιρείας πέθανε στην Μπολόνια ενώ εργαζόταν κάτω από τον ήλιο.

Οι θερμοκρασίες σε Ισπανία και Πορτογαλία σημειώνουν ιστορικά υψηλά, με την Πορτογαλία να καταγράφει 46,6 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ της. Στην Ισπανία, ο υδράργυρος άγγιξε τους 46 βαθμούς Κελσίου, καθιστώντας τον Ιούνιο έναν από τους θερμότερους στην ιστορία της περιοχής.

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο, αλλά συνιστά ένα σαφές σημάδι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η Ιβηρική Χερσόνησος βιώνει τον πιο έντονο καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών, γεγονός που επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες και θέτει σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνονται με ρυθμούς που ξεπερνούν την αναμενόμενη εποχική κανονικότητα, συνεχίζοντας την τάση των τελευταίων ετών. Το 2024 έχει ήδη καταγράψει τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία της Ευρώπης, ξεπερνώντας τα προηγούμενα έτη.

Οι κλιματικές αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο το μέγεθος, αλλά και τη διάρκεια και τη συχνότητα των καυσώνων. Ταυτόχρονα, οι θερμοκρασίες στη Μεσόγειο έχουν φτάσει σε επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν θαλάσσιους θερμικούς κυματισμούς, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τις ακραίες θερμοκρασίες στην ξηρά.

Επιπτώσεις στην άγρια φύση και τους παγετώνες

Η επίδραση αυτής της ακραίας θερμότητας δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους και τις πόλεις. Στις Γαλλικές Άλπεις, η γραμμή του παγετού ανυψώθηκε σε υψόμετρο 16.850 ποδιών (περίπου 5.130 μέτρα), ενώ τα χιόνια, τα οποία συνήθως παραμένουν για μήνες, έχουν λιώσει σε μεγάλο βαθμό ήδη από τον Ιούνιο.

Η άγρια φύση επηρεάζεται επίσης, καθώς οι γηγενείς οργανισμοί δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες και οι παγετώνες συνεχίζουν να υποχωρούν με ρυθμούς που αμφισβητούν την ύπαρξή τους στο μέλλον. Ο φωτογράφος φύσης Guillaume Laget, που ανέβασε εικόνες από τη La Meije, δήλωσε ότι «φαίνεται σαν το τέλος του Αυγούστου, παρόλο που είμαστε μόλις στα τέλη Ιουνίου».