Το δύσκολο καλοκαίρι για την Ουκρανία

Σε ρωσικό κλοιό το Σούμι στην Ουκρανία, με τη Ρωσία σε θέση ισχύος να ελέγχει πλήρως το Λουχάνσκ και να ετοιμάζει την αντεπίθεσή της

Ουκρανικός στρατός © EPA/SERGEY VAGANOV

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως πλέον έχουν τον πλήρη έλεγχο στην επαρχία Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Αν και μεγάλο μέρος της περιοχής ελεγχόταν ήδη από ρωσόφωνους αυτονομιστές από το 2014, η Ρωσία κατάφερε να καταλάβει σχεδόν το σύνολό της μετά την εισβολή, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ουκρανία πέτυχε κάποιες ανακαταλήψεις στο βόρειο Λουχάνσκ κατά τη μεγάλη αντεπίθεση το φθινόπωρο του 2022.

Η κατάσταση στο πεδίο παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για την Ουκρανία. Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί τόσο σε ένταση όσο και σε έκταση, με συνεχείς βομβαρδισμούς σε πόλεις και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι κοντά σε πόλεις, όπως το Σούμι και το Ποκρόφσκ. Η Ρωσία έχει επίσης καταλάβει την περιοχή Σεφτσένκο, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο ουκρανικό κοίτασμα λιθίου, που συνδέεται με τη συμφωνία του Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει απώλειες εδαφών και έχει χάσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της. Για την αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων, χρησιμοποιεί ακόμη και νάρκες κατά προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα αποχώρησης από τη Σύμβαση της Οτάβα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Ουκρανίας κυκλοφορούν φήμες για επικείμενες αλλαγές στην ηγεσία του στρατού και του Υπουργείου Άμυνας. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι φέρεται να ζητούν από τη Δύση την επίτευξη εκεχειρίας, ώστε η χώρα να πάρει «ανάσα».

Σε ρωσικό κλοιό το Σούμι στην Ουκρανία

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία δείχνει να μην ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις, συνεχίζοντας επιθέσεις με πυραύλους και drones. Η στρατιωτική ισχύς των Ρώσων υπερτερεί αριθμητικά και επιχειρησιακά, με 50.000 στρατιώτες να βρίσκονται κοντά στο Σούμι. Οι Ουκρανοί προσπαθούν με κάθε μέσο να αναχαιτίσουν την επίθεση, επικεντρώνοντας τα αποθέματά τους στον βόρειο τομέα του μετώπου.

Η διπλωματία και η δυτική βοήθεια παραμένουν κρίσιμες. Η Ευρώπη στηρίζει το Κίεβο, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει -για την ώρα- την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού που είχε συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ωστόσο, χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, η Ευρώπη φαίνεται αδύναμη να αλλάξει τις ισορροπίες. Το προσεχές καλοκαίρι προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολο για την Ουκρανία.