Η Βρετανία και η Γερμανία προετοιμάζονται να υπογράψουν ένα ευρύ διμερές σύμφωνο, το οποίο θα περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση απειλής προς οποιαδήποτε από τις δύο χώρες, σύμφωνα με πέντε πρόσωπα με γνώση της διαδικασίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έθεσαν τις βάσεις του συμφώνου με κοινή διακήρυξη το περασμένο καλοκαίρι, με την οποία δεσμεύονταν για στενότερη συνεργασία στους τομείς της ειρήνης, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το Politico.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με έδρα το Λονδίνο, το κείμενο της συνθήκης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να υπογραφεί στις 17 Ιουλίου, πριν οι δύο εθνικές βουλές διακόψουν για τις θερινές διακοπές.
Ένα από τα βασικά κεφάλαια του συμφώνου είναι αυτό που αφορά την άμυνα, το οποίο βασίζεται στη Συμφωνία Trinity House που υπεγράφη πέρυσι, και η οποία προβλέπει ότι κάθε στρατηγική απειλή κατά του ενός κράτους θα θεωρείται απειλή και για το άλλο.
Η διάταξη αυτή θα δώσει στη Γερμανία ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής τόσο με τη Βρετανία όσο και με τη Γαλλία, δηλαδή και με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης — σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική του νέου καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αποτροπή ανεξαρτήτως ΗΠΑ.
Αν και το σύμφωνο αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ ως θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας, η συμπερίληψη αυτής της ρήτρας καταδεικνύει τη βούληση των Ευρωπαίων συμμάχων να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας, ενόψει της υποχώρησης των ΗΠΑ από την τρανσατλαντική αμυντική συμμαχία, αναφέρει το Politico.
Το έγγραφο αναμένεται να περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τη μεταφορά και τη συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία. Αναμένεται επίσης να περιέχει δέσμευση για την ενίσχυση των διασυνοριακών ανταλλαγών — ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα για την κυβέρνηση Στάρμερ, καθώς δέχεται πιέσεις να μειώσει τόσο τη νόμιμη όσο και την παράτυπη μετανάστευση.
Οποιαδήποτε συγκεκριμένη συμφωνία για την κινητικότητα των νέων θα διαπραγματευθεί σε επίπεδο Ε.Ε., μετά την αποτυχία της Βρετανίας να πετύχει τέτοια συμφωνία στο πλαίσιο της «επανεκκίνησης» των σχέσεων που συμφωνήθηκε τον Μάιο. Το Βερολίνο είναι μία από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που πιέζουν περισσότερο για χαλάρωση των κανόνων εισόδου νεαρών ατόμων στη Βρετανία.
Η συνθήκη Στάρμερ–Μερτς είναι αποτέλεσμα 18 γύρων διαπραγματεύσεων, εκ των οποίων τρεις πραγματοποιήθηκαν με φυσική παρουσία στο Βερολίνο και δύο στο Λονδίνο.
Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Η συνθήκη θα καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των σχέσεών μας.»
Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε απαντήσει σε σχετικό αίτημα σχολιασμού μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου.
Γερμανία ΥΠΕΞ: Όργανο ρωσικής προπαγάνδας η πλατφόρμα Red
Η διαδικτυακή πύλη «Red» χρησιμοποιείται από την Ρωσία για την χειραγώγηση πληροφοριών με στόχο την αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής στην Γερμανία και στη Ευρώπη, εκτιμά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και απαντά – σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση – με την επιβολή κυρώσεων.
Το «Red» πιστεύεται από τις γερμανικές αρχές ότι συνδέεται άμεσα με το Russia Today και θεωρείται επισήμως όργανο ρωσικής επιρροής, δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Καταφέραμε να το διαπιστώσουμε αυτό στο πλαίσιο μιας εθνικής διαδικασίας, βάση της οποίας αποτελεί μια ολοκληρωμένη ανάλυση των γερμανικών αρχών ασφαλείας», τόνισε ο κ. εκπρόσωπος και εξήγησε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί πλατφόρμες όπως το Red για να αποδυναμώσει την κοινωνική συνοχή στην Γερμανία και στην Ευρώπη, χειραγωγώντας τις συζητήσεις και τροφοδοτώντας τεχνητά την παραπληροφόρηση, υποδαυλίζοντας δυσπιστία στα γεγονότα, στα ΜΜΕ και στις δημοκρατικές δομές και δυσφημώντας τις κρατικές δομές ή παρουσιάζοντάς τες ως ανίκανες να αναλάβουν δράση». Μαζί με τους εταίρους της στην ΕΕ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιβάλει κυρώσεις σε βάρος όσων κρύβονται πίσω από το «Red», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο «πάγωμα» συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων εντός ΕΕ και στην κατά περίπτωση επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών.
Η αγγλόφωνη πλατφόρμα «Red» εμφανίζεται ως «επαναστατική» και αφιερωμένη «στην προώθηση θαρραλέων και προοδευτικών φωνών στον ψηφιακό κόσμο και στην ανάδειξη κρίσιμων κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η «Red» διοικείται από τουρκική εταιρία ΜΜΕ AFA Medya, στην οποία, μαζί με τον ιδρυτή της Χουσεΐν Ντογρού έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, με την κατηγορία ότι «υπονομεύουν την δημοκρατική πολιτική διαδικασία» στην Γερμανία. Μετά την επιβολή κυρώσεων, στις 16 Μαΐου το «Red» ανακοίνωσε τον τερματισμό της λειτουργίας του.