Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται σταθεροποιητικά στο 0,03% και διαμορφώνεται στα 1,1784 δολάρια. Από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί πάνω από 14% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, προκαλώντας ανησυχίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες, ΕΚΤ, εστιάζοντας στο θέμα των εξαγωγών.
Το ευρώ βρίσκεται στα 169,5480 γεν, στο 0,8628 με τη στερλίνα και στο 0,9350 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,16% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 143,8730 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 0,06% και διαμορφώνεται στα 1,3658 δολάρια.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έκρουσαν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της ενίσχυσης του ευρώ στις εξαγωγές, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου, κατά την οποία καταγράφηκε η 8η διαδοχική μείωση επιτοκίων.
Η Τράπεζα επεσήμανε ότι η ήδη αυξημένη αβεβαιότητα στο εμπόριο επισκιάζει τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, επηρεάζοντας κυρίως τις επενδύσεις. «Οι υψηλότεροι δασμοί και η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ αναμένεται να επιβαρύνουν τις εξαγωγές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν.
Η ενίσχυση του ευρώ κατά περίπου 14% φέτος συνέβαλε στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ωστόσο περαιτέρω άνοδος ενδέχεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% και να πλήξει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε στο Bloomberg ότι μία ενδεχόμενη άνοδος του ευρώ στα 1,20 δολάρια θα ήταν «πολύπλοκη» για την Τράπεζα. Αυτή τη στιγμή το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,179 δολάρια.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 1,6% το 2026 και να επιστρέψει στον στόχο του 2% το 2027, με ώθηση από την αύξηση των δημόσιων δαπανών στη Γερμανία.
Η ΕΚΤ αναφέρει επίσης ότι ενώ οι τιμές ενέργειας και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό κάτω του στόχου για κάποιο διάστημα, μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα καθορίζεται όλο και περισσότερο από τις επιδράσεις της δημοσιονομικής πολιτικής.
Επιλεγμένα σημεία από τα πρακτικά της συνεδρίασης 3-5 Ιουνίου:
Για το ευρώ
Η αυξημένη ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ αντανακλάται στις εξελίξεις της ισοτιμίας.
Μετά το σοκ των δασμών τον Απρίλιο, το EUR/USD αποσυνδέθηκε από τα επιτοκιακά διαφοροποιητικά, εν μέρει λόγω αλλαγών στη συμπεριφορά αντιστάθμισης κινδύνου.
Αντίθετα με το ιστορικό μοτίβο, τους τελευταίους τρεις μήνες το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου σε περιόδους μεταβλητότητας, λειτουργώντας ως νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου.
Παρά τα συγκρίσιμα κόστη χρηματοδότησης, οι αμερικανικές επιχειρήσεις καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο σε δανεισμό σε ευρώ, υπογραμμίζοντας τη σχετική ελκυστικότητά του.
Για τα επιτόκια
Ορισμένα μέλη πρότειναν διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα.
Μετά από επτά μειώσεις, τα επιτόκια βρίσκονται πλέον σε ουδέτερη ή ακόμη και επεκτατική περιοχή.
Οι εξελίξεις στον τραπεζικό δανεισμό και η αύξηση της πιστωτικής ανάπτυξης το επιβεβαιώνουν.
Για τον πληθωρισμό
Το 2026 θεωρείται κρίσιμη χρονιά, καθώς επίμονα χαμηλός πληθωρισμός μπορεί να ενσωματωθεί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να δημιουργήσει δευτερογενείς καθοδικές πιέσεις.
Οι παράγοντες χαμηλού πληθωρισμού περιλαμβάνουν την ενέργεια, την ισοτιμία, τη ζήτηση και την επιβράδυνση των μισθολογικών αυξήσεων.
Η προσωρινότητα της υποαπόδοσης του στόχου εξαρτάται από την ορθή χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Για την οικονομία
Οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών (PMIs) στη μεταποίηση καταγράφουν επέκταση για τρίτο συνεχή μήνα, με τις προσδοκίες παραγωγής στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας.
Παρά τη θετική εικόνα, η άνοδος αποδίδεται σε προώθηση εξαγωγών πριν την εφαρμογή νέων δασμών, κάτι που ενδέχεται να υποκρύπτει μελλοντικούς κινδύνους, ειδικά με ισχυρότερο ευρώ.
Για τις αγορές
Οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης παρέμειναν εντυπωσιακά ανθεκτικές. Η διαφορά από τα επιτόκια swap μειώθηκε αισθητά μετά τους δασμούς του Απριλίου.
Αντίθετα με παλαιότερες «περιόδους αποστροφής κινδύνου», η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων της Ευρωζώνης λειτούργησε όπως το γερμανικό Bund, δηλαδή ως ασφαλές καταφύγιο.